Φωτιά έχουν πάρει οι ζυμώσεις στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων της κυβέρνησης, με βουλευτές από την Κουμουνδούρου να «βράζουν», ενώ η κατάσταση φαίνεται να είναι πιο ξεκάθαρη για τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Η πολιτική διαχείριση της πρότασης που κατατέθηκε από την ελληνική πλευρά ήταν στο βασικό μενού των πολύωρων συναντήσεων που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με κορυφαίους υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τα χρονικά περιθώρια για την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά ασφυκτικά, με την όποια συμφωνία να πρέπει να έχει έρθει στη Βουλή μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίζονταν καθησυχαστικοί κατά τη διάρκεια του χθεσινού «πυρετού» στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ότι η τελική συμφωνία θα συμπεριλαμβάνει σαφή πρόβλεψη για τη βιωσιμότητα του χρέους», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η δέσμευση των πιστωτών για απομείωση του ελληνικού χρέους θα μπορέσει να κάμψει τις αντιδράσεις για το συνολικό σκληρό πακέτο της συμφωνίας.

Την ίδια ώρα οι τρεις κορυφαίοι υπουργοί από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού με δηλώσεις τους την Τρίτη έριξαν επί τάπητος το βαρύ δίλημμα για τους κυβερνητικούς βουλευτές, που δεν είναι άλλο από το υπερψήφιση της συμφωνίας ή εκλογές σε περίπτωση απώλειας της δεδηλωμένης.

«Ο καθένας θα αναλογιστεί τις ευθύνες του. Προφανώς, χωρίς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τη δεδηλωμένη, δεν περνάει. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η μόνη επιλογή, θα ήταν η προσφυγή στις κάλπες και στο λαό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διευκρινίζοντας ότι ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή, χωρίς να αποκλείει και το ενδεχόμενο να έρθει με τη μορφή πολυνομοσχεδίου σε ένα άρθρο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς έσπευσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή σε περίπτωση απώλειας της δεδηλωμένης κατά την ψηφοφορία της συμφωνίας, τονίζοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα γίνει Παπαδήμος. Έχει εκλεγεί με συγκεκριμένο κόμμα, με συγκεκριμένη εντολή, και ως αποτέλεσμα των εκλογών σχημάτισε συγκεκριμένη πλειοψηφία. Είναι σαφές ότι κάποιοι μνημονιακοί κύκλοι ονειρεύονται ότι θα μπορούσε ο Τσίπρας να γίνει πρωθυπουργός παντός καιρού, να μείνει σε αυτή τη θέση σχηματίζοντας άλλες ετερόκλητες, πρόσκαιρες πλειοψηφίες, για να σφραγιστεί και η πορεία της Αριστεράς… Άρα, είναι πολύ κρίσιμο και θα αποδειχθεί ότι η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή θα έχει τη στήριξη της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κι αυτό θα μας ισχυροποιήσει ιδιαίτερα».

Ο υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, στο ίδιο μήκος κύματος τόνισε ότι «χρειάζεται μια ομόψυχη Κοινοβουλευτική Ομάδα -αν αυτή δεν υπάρξει, τότε θα έχουμε εμπλοκή και η εμπλοκή αυτή θα πρέπει να λυθεί με προσφυγή στο λαό», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι στην ψηφοφορία δεν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας σε αντίθεση με τα όσα είχε πει παλαιότερα ο Νίκος Παππάς.

Αυξάνονται οι αντιδράσεις στο ΣΥΡΙΖΑ

Κοινή συνισταμένη όλων των αντιδράσεων είναι η επιτακτική ανάγκη για σαφή πρόβλεψη για απομείωση του ελληνικού χρέους στη συμφωνία, αίτημα το οποίο θα επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή συνάντηση με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι, ώστε να μπορέσει να διανθίσει το σκληρό πακέτο μέτρων για να περάσει αναίμακτα από τη «βάσανο» της Βουλής.

Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης επιχείρησε να στείλει τα μηνύματά του στο Μέγαρο Μαξίμου μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Πέτρου Παπακωνσταντίνου, στην οποία έθεσε τις τρεις κόκκινες γραμμές του για τη συμφωνία.

«Αν θέλουμε να φύγουμε από αυτή την κρίση, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο όπου θα ανακοπεί η ύφεση για να μπούμε σε μια νέα ανοδική τροχιά, χρειάζονται απαραιτήτως τρία πράγματα.

Πρώτον, να τερματιστεί η λιτότητα. Η λιτότητα είναι ότι πιο καταστροφικό για όλη την Ευρώπη, αλλά ειδικότερα για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Με μέτρα λιτότητας η Ελλάδα δεν μπορεί να δει το αύριο.

Το δεύτερο που χρειάζεται είναι μια ισχυρή ένεση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Ισχυρή ένεση ρευστότητας, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με σαφή και καθαρή την παραγωγική και αναπτυξιακή κατεύθυνση και, βεβαίως, ισχυρή ρευστότητα για να χρηματοδοτηθεί με όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκούς όρους η οικονομία.

Και το τρίτο που χρειάζεται απαραιτήτως, είναι η βαθιά διαγραφή του χρέους. Θα έλεγα, η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ισχυρίζεται ότι θα καταψηφίσει, τόνισε την ανάγκη για απομείωση του χρέους, ενώ ισχυρίστηκε ότι με τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση χάνονται δύο μισθοί.

Από την πλευρά του ο Στάθης Λεουτσάκος υπογράμμισε την ανάγκη να περιμένουν άπαντες να δουν την τελική συμφωνία «και τι θα περιλαμβάνει για τη μείωση του χρέους», τονίζοντας ωστόσο ότι «κανένας εκβιασμός δεν πρέπει να περάσει ούτε στην κυβέρνηση, ούτε ένας λαός να εκβιαστεί με κανένα ψευτοδίλημμα».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος χαρακτήρισε τα μέτρα βαθιά «αντικοινωνικά και ακραία», εκτιμώντας ότι δεν μπορούν να ψηφιστούν στη Βουλή.

«Υπάρχει μία πρόταση που συζητείται και, αν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι, εξαρτάται από το χρέος της χώρας και το αναπτυξιακό σχέδιο. Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν θα φέρει για έγκριση μνημονιακές πολιτικές» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός, Δημήτρης Στρατούλης.

«Πώς θα επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους οι βουλευτές; Αν οι μεταρρυθμίσεις αποτελούνται κυρίως από μέτρα λιτότητας, που επηρεάζουν αρνητικά τις καθημερινές ζωές των πολιτών, τότε θα υπάρχουν σημαντικά πολιτικά προβλήματα» ανέφερε σε συνέντευξή του στην Zeit ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας.

«Δεν έχουμε δικαίωμα να ματαιώσουμε τις προσδοκίες του λαού μας ολοκληρώνοντας αυτό που άφησαν πίσω τους μνημονιακοί. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι όρος επιβίωσης, αξιοπρέπειας και ανασυγκρότησης της χώρας είναι η απαλλαγή από τα μνημόνιακό καθεστώς» ανέφερε ο προερχόμενος από την ΚΟΕ Δημήτρης Κοδέλας σε ανάρτησή του στο Facebook.

Κόκκινη γραμμή το χρέος να τους Ανεξάρτητους Έλληνες

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται η Ελλάδα, δεν διαπραγματεύεται απλώς η κυβέρνηση. Ελπίζουμε ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων θα είναι θετική για τον ελληνικό λαό. Οι προϋποθέσεις που έχουν μπει και από την κυβέρνηση αλλά και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι οποιαδήποτε συμφωνία να συνδέεται με το θέμα του χρέους» δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, μετά την συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος.

Πρόσθεσε ότι «παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» που έχουμε θέσει και θεωρούμε ότι τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση τηρώντας τη λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου θα προχωρήσει στην οριστική επίλυση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πενταετής κρίση».

«Η λύση θα είναι οριστική και η εποχή των μνημονίων θα έχει περάσει» κατέληξε ο κ. Καμμένος.