Μπροστά σε νέα εμπλοκή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες αφού οι δανειστές δεν είναι ικανοποιημένοι από τις ελληνικές προτάσεις και δηλώνουν… σοκαρισμένοι από τη φοροκαταιγίδα των 7,5 δισ. ευρώ που προβλέπει το πακέτο του Αλέξη Τσίπρα.

Τι μείγμα των των ελληνικών προτάσεων είναι μονόπλευρο στην πλευρά των φόρων κάτι που φαίνεται ότι δεν αρέσει στο ΔΝΤ αλλά και στην Κομισιόν, αν και η δεύτερη είναι έτοιμη να εγκρίνει τα μέτρα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι διαρροές από το ΔΝΤ αναφέρουν ότι το Ταμείο εκφράζει διαφωνίες στην προτεινόμενη αύξηση των φόρων στην Ελλάδα.

Επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, το ΜΝΙ αναφέρει ότι το ΔΝΤ αντιτίθεται σε μία σειρά προτεινόμενων μέτρων, όπως η αύξηση της εταιρικής φορολόγησης, η αναπροσαρμογή των δεικτών του ΦΠΑ αλλά και τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος.

«Υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ επί της ελληνικής συμφωνίας» αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος.
Όπως επαναλαμβάνει χαρακτηριστικά, το ΔΝΤ απορρίπτει την εμμονή στην επιβολή νέων φόρων και την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης για περαιτέρω μειώσεις των δημοσίων δαπανών.

Πάντως, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εμφανίζεται καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι οι διαφορές θα γεφυρωθούν, ενώ προσθέτει ότι η εξάμηνη παράταση είναι το πλέον πιθανό σενάριο για την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι έκτακτη συνάντηση Γιούνκερ – Ντράγκι και Λαγκάρντ προγραμματίζεται για το μεσημέρι της Τετάρτης (13:00 ώρα Ελλάδος) στην οποία θα παραστεί και ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ραντεβού κλείστηκε για να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των τριών θεσμών αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας.

Οι συζητήσεις έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις προκειμένου να παρουσιάσουν ένα κοινό κείμενο που θα περιλαμβάνει τα prior actions που απαιτούνται για να κλείσει η συμφωνία, δήλωσε η πηγή στο MNI.

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα σήμερα το βράδυ και τον κάλεσε στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με τους επικεφαλής των τριών θεσμών πριν το Eurogroup που θα γίνει στις 20:00.

Στόχος είναι να υπάρξει πλήρης συμφωνία απ’ όλες τις πλευρές και να παρουσιαστεί στο Eurogroup ώστε να μην χρειάζεται περαιτέρω διαπραγμάτευση, συμπληρώνει.

Αίσθηση πάντως προκάλεσαν όσα είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σε Έλληνες ευρωβουλευτές και στη Φώφη Γεννηματά.

Ο Επίτροπος φέρεται να ανέφερε ότι οι δανειστές είναι… σοκαρισμένοι από το πακέτο μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση και ότι πλέον προκρίνει το σενάριο της παράτασης μέχρι το Σεπτέμβριο, ενώ στη συνέχεια θα αποφασιστεί το τελικό πακέτο μαζί με το χρέος.

Ο Επίτροπος είπε ότι δεν αναμένει σημαντικές αποφάσεις στις Βρυξέλλες, και πως η σχετική συζήτηση θα γίνει, αφού οι χώρες της Ευρωζώνης πεισθούν για την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο Επίτροπος ανέφερε ακόμη, ότι προς το παρόν χρειάζεται μια παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης και πως περί τον Σεπτέμβριο θα κληθεί η Ευρωζώνη να λάβει αποφάσεις για το αν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ή κάτι άλλο.

Βέβαια να σημειωθεί ότι παρά το… σοκ που λένε ότι υπέστησαν οι δανειστές, οι ίδοι μέσω της πρότασης τους που παρουσίασε στον πρωθυπουργό ο Ζαν Κ. Γιούνκερ ζητούσαν να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα στο 23% και να μειωθούν οριζόντια κύριες και επικουρικές συντάξεις…