Τελευταία ευκαιρία χαρακτηρίζει η Wall Street Journal το πακέτο προτάσεων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές της «σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η σύγκρουση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε στάση πληρωμών και έλεγχο κεφαλαίων».

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών. Έλληνες και ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πως αποτελεί ίσως την τελευταία ευκαιρία να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση που χρειάζεται η χώρα για να συνεχιστεί το πρόγραμμα διάσωσής της.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει το τελευταίο διάστημα πως ενδεχόμενη αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας θα μπορούσε να βάλει την Ελλάδα στο δρόμο προς την πτώχευση και την έξοδο από το ευρώ.

«Χωρίς μια συμφωνία η Ελλάδα δεν θα έχει σχεδόν καθόλου χρόνο για να εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση προκειμένου να καλύψει πληρωμές του χρέους που λήγουν στο τέλος του μήνα», σημειώνει η Wall Street Journal.

Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος τονίζεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είναι κοντά στο να χάσει την υπομονή του, αφού πολλά μέλη του βλέπουν κωλυσιεργία της Ελλάδας στις συνομιλίες για το πρόγραμμα διάσωσης κατά τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με πρόσωπα με γνώση του θέματος. Η ΕΚΤ, η οποία εγκρίνει την αύξηση της χρήσης της ρευστότητας έκτακτης ανάγκης για τις ελληνικές τράπεζες, έχει αποδειχθεί πρόθυμη να το κάνει για όσο καιρό υπάρχει πρόοδος προς μια συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.

wsj

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.