Αργά τη νύχτα της Κυριακής έφτασε στα χέρια της Κομισιόν η νέα, βελτιωμένη ελληνική πρόταση και όπως ανακοίνωσε ο Μάρτιν Σελμάγιερ, ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγο μετά της 1 το πρωί και τόνισε ότι είναι καλή βάση για τις σημερινές συζητήσεις.

Η νέα ελληνική πρόταση έφτασε ταυτόχρονα στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ, όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η νέα ελληνική πρόταση οριστικοποιήθηκε στην εξάωρη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, που συνήλθε πριν αναχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας για τις Βρυξέλλες.

Στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνεται η κατάργηση του προνομιακού καθεστώτος του ΦΠΑ στα νησιά, γεγονός που προκάλεσε αναταραχή στον κυβερνητικό συνασπισμό, αφού υπήρξε έντονη αντίδραση από τον υπουργό Άμυνας κ. Π. Καμμένο, ο οποίος προειδοποίησε πως το θέμα είναι γι’ αυτόν «αδιαπραγμάτευτο»: «Επειδή λέγονται διάφορες ανακρίβειες το θέμα διατήρησης χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά είναι για τους ΑΝΕΛ και για εμένα προσωπικά αδιαπραγμάτευτο», έγραψε στο twitter, την οποία ακολούθησε και ανακοίνωση του κόμματος, στην οποία οι ΑΝΕΛ χαρακτήριζαν την αλλαγή του σημερινού φορολογικού καθεστώτος, δηλαδή της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, «casus belli».

Η νέα πρόταση της Ελλάδας

Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα φέρνουν αυξήσεις φόρων και ορισμένες πληροφορίες μιλούν για έμμεση μείωση συντάξεων.

-τρεις κατηγορίες συντελεστών ΦΠΑ με διατήρηση φαρμάκων στον χαμηλό συντελεστή 6% ή 6,5% και τα τιμολόγια της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ στο 13%.

μετατάξεις προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ. Η εστίαση ενδέχεται να πάει στο 23% και τα ξενοδοχεία στο 13%

-Αλλαγές στα τρόφιμα με μετάταξη στο συντελεστή 23% για ορισμένα τρόφιμα.

-αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες ή αύξηση 1% των κρατήσεων στις συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. Νέες προτάσεις έχουν κατατεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης σε ότι αφορά την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. Η νέα πρόταση που συζητείται είναι η εισφορά να ισχύσει για επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 500.000 ευρώ αντί για 1 εκατ. ευρώ που ήταν το προηγούμενο σενάριο.

-από το υπουργείο Οικονομικών κάθε ενδεχόμενο να αυξηθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης σε εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ. Όπως είναι γνωστό, στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνεται η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

-Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις είναι ένα από τα κρίσιμα μέτωπα στα οποία θα κριθεί η συμφωνία. Οι δανειστές εμφανίζονται αμετακίνητοι από την πρότασή τους για κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοτήσεων. Η ελληνική πρόταση προβλέπει να ξεκινήσουν οι περικοπές από 1.1. 2016 και να ολοκληρωθούν σε μία περίοδο 3 ετών προκειμένου να μη θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα. Εκτιμάται ότι στο καυτό αυτό μέτωπο θα υπάρξει τελικά συμφωνία στις σημερινές διαβουλευσεις προκειμένου να ξεκλειδώσει η συμφωνία.

-Μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες