Αντίθετη στη χορήγηση τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα κι αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της είναι η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild.

Αντίθετα το υπάρχον πρόγραμμα μπορεί να παραταθεί και να διευρυνθεί με πόρους από άλλα προγράμματα όπως τα 10,9 δισ. ευρώ που αρχικά προορίζονταν για τη διάσωση των ελληνικών τραπεζών αλλά τελικά δεν χρειάστηκαν, αναφέρει η εφημερίδα.

Ωστόσο αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο αν η Αθήνα εμφανιστεί πρόθυμη να υιοθετήσει ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις.

«Δεν θέλουμε την αιμορραγία των πολιτών μας επειδή οι διοικούντες την Ελλάδα δεν κάνουν τη δουλειά τους», λέει στην εφημερίδα μέλος της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενη αντίθεση μέσα στο κόμμα της σχετικά με τη χορήγηση επιπλέον χρηματοδότησης στην Ελλάδας.

Η απροθυμία της Ελλάδας να δεχθεί περαιτέρω οικονομικές μεταρρυθμίσεις, γράφει η γερμανική εφημερίδα, στρέφει μια διογκούμενη μειονότητα μέσα στο κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ κατά της πρότασης για χορήγηση της τελικής δόσης του δεύτερου πακέτου προς την Ελλάδα ή τη συμφωνία για τρίτο πακέτο.

Οι δανειστές ζήτησαν από την Αθήνα να δεσμευτεί για ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές συντάξεων και αλλαγές στα εργασιακά, ανέφεραν στο Reuters πηγές, απαιτήσεις που παραβιάζουν τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής κυβέρνησης.

Αν η Ελλάδα δεχόταν το σχέδιο, οι δανειστές θα ξεκλείδωναν τα προαναφερόμενα 10,9 δισεκατομμύρια ευρώ από τα αδιάθετα του ΤΧΣ που επέστρεψαν στον ESM κι αυτό θα επέτρεπε στην Ελλάδα να καλύψει τις οικονομικές ανάγκες της για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.