«Η Ελλάδα πιθανότατα θα λάβει νέο πακέτο βοηθείας μέχρι το τέλος Ιουνίου, αρκεί να δείξει έμπρακτα ότι μπορεί να εφαρμόσει τις σκληρές μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος συναντάται αύριο στο Λουξεμβούργο με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

«Η προσωπική μου εκτίμηση και γνώση είναι ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα» είπε ο Γιούνκερ, προσθέτοντας ωστόσο, ότι το νέο πρόγραμμα θα εγκριθεί μόνο υπό «αυστηρές προϋποθέσεις».

Ο ίδιος είπε ότι δεν έχει συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη Δευτέρα, ενώ στις 20 Ιουνίου είναι η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.

Εν τω μεταξύ, απόψε ολοκληρώνονται οι συνομιλίες της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση και αύριο Παρασκευή, οι εκπρόσωποι ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, θα εκδώσουν κοινή ανακοίνωση στην οποία θα εκτιμούν την πρόοδο της Ελλάδας έναντι των στόχων, αλλά δεν θα αναφέρονται σε ενδεχόμενη επιπλέον βοήθεια.

Όπως μεταδίδει το Reuters, «η τρόικα σχεδιάζει να ολοκληρώσει τις συνομιλίες αργότερα σήμερα και να εκδώσει κοινή ανακοίνωση [των εκπροσώπων ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ] την Παρασκευή».

Άλλη πηγή, που επίσης παρακολουθεί τις συνομιλίες, ανέφερε ότι η ανακοίνωση θα αφορά αποκλειστικά στο κατά πόσον η Ελλάδα ανταποκρίνεται στους στόχους για τα δημοσιονομικά και τις ιδιωτικοποιήσεις, με βάση τους οποίους συμφωνήθηκε η τρέχουσα βοήθεια των 110 δισ. ευρώ, τον Μάιο του 2010.

«Θα αφορά στον τέταρτο έλεγχο (της προόδου της Ελλάδας στην εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί ώστε να λάβει τη βοήθεια), ενώ οτιδήποτε θα μπορούσε να ακολουθήσει, ενδεχομένως ένα επιπλέον πρόγραμμα, είναι υπόθεση των επόμενων ημερών», αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη πηγή.