Μπορεί να υπάρξουν έξυπνες επενδύσεις σε περιόδους κρίσης; Η απάντηση είναι σίγουρα καταφατική αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Η πιο σημαντική από αυτές είναι να υπάρχει ρευστό. Ανάλογα με τη ρευστότητα που διαθέτει ο κάθε υποψήφιος επενδυτής, μπορεί να βρεί επενδύσεις που θα αποδώσουν στο μέλλον σημαντικές υπεραξίες. Μία άλλη παράμετρος είναι η εφορία και οι «παγίδες» που έχει στήσει.

Για ανθρώπους με χαμηλή ρευστότητα, επενδύσεις στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας που έχουν προβλήματα εγκληματικότητας μπορεί να αποδειχθούν στο μέλλον «χρυσές» επιλογές, αλλά θα πρέπει να ισχύσουν δύο προϋποθέσεις:

-να υπάρξουν μέτρα για τον περιορισμό της εγκληματικότητας

-να εφαρμοστούν οι παρεμβάσεις που έχουν ανακοινωθεί με χωροταξικές και φορολογικές αλλαγές

Το δέλεαρ είναι οι χαμηλές τιμές οι οποίες κινούνται σε επίπεδα χαμηλότερα των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αν μάλιστα το ακίνητο έχει και ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά όπως για παράδειγμα θέα, σταθμό μετρό κ.α τότε , η επένδυση καθίσταται πιο ελκυστική. Προσοχή όμως, η επιτυχία ή η αποτυχία της επένδυσης είναι σε άμεση συνάρτηση με την υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν. Εκεί θα πρέπει ο υποψήφιος επενδυτής να έχει ακριβή εικόνα για τις περιοχές που εντάσσονται στα μέτρα.

Για ανθρώπους με μεσαία ρευστότητα, οι αγορές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής αλλά και της Δυτικής Θεσσαλονίκης κρύβουν αρκετές ευκαιρίες. Παράλληλα στις συγκεκριμένες αγορές ο κίνδυνος υποβάθμισης δεν είναι-με τα σημερινά δεδομένα- πιθανός. Οι ευκαιρίες είναι σε άμεση συνάρτηση με το υψηλό αδιάθετο απόθεμα αλλά και με τον σημαντικό αριθμό αγορών που έγιναν την τριετία 2005-2008. Πρακτικά, τα περιθώρια διαπραγμάτευσης της τιμής είναι μεγάλα και αυτό προκύπτει και από συγκριτικά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί με δειγματοληψία και τα οποία αφορούν στην «ψαλίδα» μεταξύ της αρχικά ζητούμενης τιμής και της αντίστοιχης που έκλεισε η συμφωνία.

Σε περιπτώσεις επενδυτών με υψηλή ρευστότητα, οι αγορές των μεγάλων και ακριβών κατοικιών είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Ήδη έχουν καταγραφεί σημαντικές μειώσεις τιμών αλλά και αποδόσεων λόγω της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης αλλά και της μείωσης των ενοικίων.

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι ένας σημαντικός όγκος αγορών έγινε με τραπεζικό δανεισμό στην διάρκεια της περιόδου 2005-2008 ενδεχομένως να αναδείξει ευκαιρίες. Και στην περίπτωση αυτή το ζητούμενο είναι πότε θα ξεκινήσει η ανάκαμψη των τιμών και επομένως η δημιουργία υπεραξιών.

Εκτός από τις ευκαιρίες υπάρχουν οι παγίδες που θα πρέπει να αποφύγετε. Η μεγαλύτερη «παγίδα» είναι κρυμμένη στις περιοχές που δεν είναι ενταγμένες στο σχέδιο αλλά και στις τουριστικές περιοχές. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, μελετά αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση με προφανή στόχο την περικοπή του συντελεστή δόμησης.

Από την άλλη πλευρά, οι παρεμβάσεις που αφορούν την παραθεριστική κατοικία προβλέπουν τόσο την καθιέρωση περιοχών οργανωμένης δόμησης όσο και μείωση των συντελεστών δόμησης σε όμορες περιοχές. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά κανείς δεν γνωρίζει σήμερα τι… αγοράζει.

Πηγή: Realestatenews.gr