Στο ποσό του ενός δισεκατομμυρίου τριάντα δύο εκατομμυρίων ευρώ ανέρχονται οι συνολικές δαπάνες τόκων για τα μέχρι σήμερα αναληφθέντα ποσά που προέρχονται από τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας (Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή, Κ. Βελόπουλου.

Οι τόκοι για τα εν λόγω δάνεια υπολογίζονται με κυμαινόμενο επιτόκιο το οποίο προσδιορίζεται από την κυμαινόμενη βάση του τρίμηνου Euribor για τα ποσά που προέρχονται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (80 δισ. ευρώ) και από την κυμαινόμενη βάση του τρίμηνου SDR για αυτά που προέρχονται από το ΔΝΤ (30 δισ. ευρώ).

Όπως ανέφερε ο κ. Σαχινίδης, οι προαναφερόμενες κυμαινόμενες βάσεις καθορίζονται κάθε φορά δύο εργάσιμες ημέρες πριν την έναρξη της κάθε τρίμηνης τοκοφόρου περιόδου και αφορούν τον υπολογισμό των τόκων μόνον της περιόδου αυτής. Τα επιτόκια αυτά καθορίζονται από τις διεθνείς αγορές και δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν επακριβώς εκ των προτέρων.

Ως εκ τούτου δεν υπάρχει δυνατότητα για ακριβή πρόβλεψη των μελλοντικών δαπανών τόκων που θα προκύψουν από τα δάνεια αυτά, παρά μόνον ο προσδιορισμός τους εκ των υστέρων.