Σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal κάνει λόγο για πλήρη στροφή 180 μοιρών της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και για επιστροφή στο σημείο εκκίνησης πριν ένα χρόνο.

Όπως αναφέρει, το ερώτημα παραμένει στο «πώς θα σωθεί το δυσλειτουργικό ελληνικό κράτος από τη χρεοκοπία». Η υστέρηση στους στόχους μείωσης του ελλείμματος φέρνει επιπλέον χρηματοδότηση για το 2012 ύψους 30 δις ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αυξανόμενη εξάρτηση της χώρας στην οικονομική βοήθεια των υπόλοιπων κρατών προκαλεί διαμάχη ανάμεσα στους Γερμανούς και τους υπόλοιπους επιτελείς της ευρωζώνης. Η Γερμανία επιμένει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της την επιμήκυνση του χρέους. Αυτή η πρόταση αδυνατεί να βρει συμμάχους σε άλλα κράτη-μέλη όπως είναι η Γαλλία.

Η ερχόμενη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών θεωρείται κομβική, δεδομένου ότι αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, η ανάγκη για επιπρόσθετη βοήθεια και οι προθεσμίες επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

Συνεχίζοντας η WSJ αναφέρει ότι «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν σχεδόν αποδεχτεί ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί την βοήθεια των εταίρων της τα επόμενα χρόνια». Η συγκεκριμένη λύση είναι οδυνηρή, κυρίως για τους Γερμανούς, όπου οι αντιδράσεις κλιμακώνονται τόσο στους πολίτες όσο και στα κόμματα του Κοινοβουλίου. Καταλήγοντας η εφημερίδα αναφέρει ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να προκαλέσει διεθνή τραπεζική κρίση, παρόμοια με εκείνη που ακολούθησε την πτώχευση της Lehman Brothers το 2008.