Το ράλι της τιμής του πετρελαίου θα συνεχιστεί έως το τέλος του 2011 προβλέπει το Ιράν το οποίο προεδρεύει του ΟΠΕΚ, όπως δήλωσε ο αντιπρόσωπός του στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγών Χωρών Μοχαμάντ Αλί Χατιμπί.

«Το 2011 θα έχουμε μια αύξηση της ζήτησης. Ορισμένοι την υπολογίζουν στα 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και άλλοι στα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια. Ομως, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης», τόνισε στο περιθώριο διεθνούς συνόδου για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην Τεχεράνη.

«Η τιμή του πετρελαίου εξαρτάται από δύο πράγματα. Αρχικά, από τα βασικά, την προσφορά και τη ζήτηση και στη συνέχεια από πολιτικούς παράγοντες, ψυχολογικούς παράγοντες και από απρόβλεπτα στοιχεία. Βάσει των στοιχείων αυτών, η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί ως το τέλος του έτους», τόνισε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμπντάλα Ελ Μπάντρι εξέφρασε χθες την ανησυχία του για τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου και πρόσθεσε ότι οι αγορές είναι επαρκώς εφοδιασμένες. «Οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου προκαλούν ανησυχία. Υπάρχει ένα επιτίμιο κινδύνου ύψους από 15 ως 20 δολάρια», τόνισε.