Ξεκίνησε, όπως ευρέως αναμενόταν, και είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί ο γύρος αυξήσεων των ευρωπαϊκών επιτοκίων, μετά από την απόφαση που έλαβε πριν από λίγο η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πλέον το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 1,25% από το 1% που ίσχυε μέχρι τώρα και που αποτελούσε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Η ΕΚΤ, με την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2008, φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων που έχουν αρχίσει να εντείνονται το τελευταίο διάστημα, με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει προ πολλού το όριο του 2% που έχει τεθεί.

Εν τω μεταξύ, αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας, σε μία ευρέως αναμενόμενη απόφαση, στο 0,5%, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε να συνεχιστεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στις 200 δισ. λίρες.

Η προσοχή όλων επικεντρώνεται στη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και της Τράπεζας της Αγγλίας, από τα οποία θα φανεί αν έχουν αλλάξει οι ισορροπίες μεταξύ των μελών της Επιτροπής, τόσο για την αύξηση των επιτοκίων, όσο και για την πορεία του προγράμματος αγοράς ομολόγων.