Τη συμμετοχή της στο πρώτο προϊόν της κοινοτικής πρωτοβουλίας Jeremie εξασφάλισε η Εθνική Τράπεζα, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και αφορά σε Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια.

Η συμμετοχή στην πρωτοβουλία Jeremie είναι στο πλαίσιο των ενεργειών της Εθνικής Τράπεζας για στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Στη διάρκεια του 2010 η Εθνική Τράπεζα ενέκρινε νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ στους τομείς της στεγαστικής, καταναλωτικής πίστης και μικρών επιχειρήσεων. Ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις η Εθνική Τράπεζα ενέκρινε νέες πιστοδοτήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ ενώ προσέλκυσε και 3000 νέους πελάτες.

Το Jeremie είναι μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» μέσω του οποίου θα διατεθούν από την Εθνική Τράπεζα στην ελληνική αγορά συνολικά κεφάλαια ποσού 60 εκατ. ευρώ παρεχόμενα κατά 50% από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 /ΕΤΠΑ και κατά 50% από ίδια διαθέσιμα της Τράπεζας.

Τα δάνεια αυτά απευθύνονται σε νέες και νεοϊδρυόμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με διάρκεια λειτουργίας έως 36 μήνες και απασχολούμενο προσωπικό μέχρι 50 άτομα. Το ανώτατο ποσό δανείου ανά επιχείρηση είναι 100.000 ευρώ, συγχρηματοδοτούμενο ισόποσα από την Εθνική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Σκοπός δανείου μπορεί να είναι είτε η απόκτηση παγίων στοιχείων που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της νέας επιχείρησης, είτε η χρηματοδότηση των απαιτούμενων κεφαλαίων κίνησης για επέκταση της δραστηριότητας (μεταξύ άλλων, δαπάνες προμήθειας α’ υλών, αγοράς εμπορευμάτων και υπηρεσιών). Η διάρκεια αποπληρωμής είναι 72 μήνες με τρίμηνη καταβολή δόσεων, εξάμηνη περίοδο χάριτος και εξαμηνιαία καταβολή τόκων. Τα επιτόκια ξεκινούν από 2,93% πλέον του ημίσεως της κατά περίπτωση προβλεπόμενης εισφοράς του Ν. 125/78 διαμορφούμενα ανάλογα με τη διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησης και το ποσοστό των προσφερόμενων εξασφαλίσεων.