Η αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters είναι αυτή που δίνει ώθηση στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης και έφθασε χθες το 3,30%, πλησιάζοντας το υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων μηνών.

Στις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, οι αποδόσεις των ομολόγων σημειώνουν επίσης άνοδο, αλλά μικρότερη σε σχέση με της Γερμανίας, με εξαίρεση την Πορτογαλία, όπου η πολιτική αβεβαιότητα που προκλήθηκε μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Σόκρατες ενίσχυσε και την αβεβαιότητα για την πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

Η απόδοση των 10ετών πορτογαλικών τίτλων αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 8,07%, μετά την υποβάθμιση των τραπεζών της από τον οίκο Standard & Poor’s.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, η νέα χρηματοδοτική διευκόλυνση με μακροπρόθεσμο ορίζοντα που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις τράπεζες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, θα της επιτρέψει να αποσύρει το σημερινό σύστημα παροχής έκτακτης βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς.

Τα τελευταία 2,5 χρόνια, η ΕΚΤ δάνειζε στις τράπεζες οποιοδήποτε ποσό ζητούσαν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί υπερβολική ρευστότητα και να διαμορφωθεί το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού για μία ημέρα στο 0,635%, χαμηλότερα από το 1% που είναι το επιτόκιο δανεισμού που χρεώνει η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κεντρική Τράπεζα θέλει να σταματήσει τα απεριόριστα δάνεια, καθώς σωρεύονται οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη. Ο στόχος της είναι να συνεχίσει τη χρηματοδότηση προς τις τράπεζες των χωρών που έχουν προβλήματα ρευστότητας, όπως της Ιρλανδίας και της Ελλάδας, αλλά να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα το πρόβλημα της αύξησης της ρευστότητας συνολικά στις ευρωπαϊκές τράπεζες.