Σε ποια τιμή να αγοράσω ή να πουλήσω; Αυτό το ερώτημα απασχολεί πολλούς αγοραστές ή πωλητές και δυστυχώς δεν έχει βρει την απάντηση του, αφού και οι δύο πλευρές αναζητούν για λογαριασμό τους το καλύτερο αποτέλεσμα.

Επειδή λοιπόν δεν υπάρχει «δίκαιη» τιμή, σας παρουσιάζουμε 6 κινήσεις που θα πρέπει να κάνετε προκειμένου να γνωρίζετε αν οι τιμές στις οποίες προσφέρονται οι κατοικίες αντιπροσωπεύουν την πραγματική εικόνα της αγοράς στην περιοχή που σας ενδιαφέρει.

1. Έρευνα σε ομοειδείς κατοικίες που πρόσφατα πωλήθηκαν

Μια συγκρίσιμη ιδιοκτησία είναι εκείνη που έχει παρόμοιο μέγεθος, βρισκεται σε ανάλογη κατάσταση, προσφέρει τις ίδιες ανέσεις και βρίσκεται στην ίδια γειτονιά. Από τις τιμές που έγιναν οι πωλήσεις αυτών των σπιτιών μπορείτε να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης.

2. Ερευνα σε ομοειδείς κατοικίες που βρίσκονται προς πώληση.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να διαπιστώσετε αν η τιμή του σπιτιού που σας αφορά είναι ανταγωνιστική.

3. Σε ποιές τιμές δεν έγιναν πωλήσεις.

Ο έλεγχος των αγγελιών σας βοηθά να διαπιστώσετε αν σε κάποια συγκεκριμένα επίπεδα τιμής ανταποκρίθηκε η αγορά και μετά απο πόσο χρονικό διάστημα.

4. Συνθήκες της αγοράς στην περιοχή

Αν υπάρχει ζήτηση τότε η αγορά μπορεί να αποδεκτεί ελαφρώς αυξημένες τιμές. Αν όμως στην αγορά ισχύουν συνθήκες υπερβάλλουσας προσφοράς τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πιέσετε τις τιμές προς τα κάτω.

5. Ενοίκια

Βρείτε τα ενοίκια που προσφέρονται στην περιοχή και διαιρέστε: το ετήσιο μίθωμα με το τίμημα που ζητείται για την αγορά του σπιτιού. Αν προκύπτει απόδοση κάτω απο 4% τότε η τιμή κινείται σε σωστά επίπεδα. Αν η απόδοση είναι πολύ μικρότερη τότε το σπίτι είναι υποτιμημένο, σε αντίθετη περίπτωση μιλάμε για σαφή υπερτίμηση.

6. Ποια είναι η προοπτική για την περιοχή;

Οι μελλοντικές προοπτικές για την γειτονιά σας μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην τιμή.

Πηγή: realestatenews.gr