Από τη μία οι λεπτομέρειες σχετικά με τα κριτήρια των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών και τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία στην ευρωζώνη και από την άλλη οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας έχουν στείλει το κοινό νόμισμα στο +6% από τα τέλη Ιουνίου, όπου και «άγγιξε» χαμηλό τετραετίας, διαμορφωμένο στα 1,1875 δολάρια.

Ειδικότερα, τις τελευταίες 15 ημέρες το ευρώ έχει παρουσιάσει κατακόρυφη ανάκαμψη, ξεπερνώντας το ψυχολογικό επίπεδο των 1,27 δολαρίων, φθάνοντας έως τα 1,2722 δολάρια. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές αναμένουν το «ράλι» του νομίσματος να συνεχιστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς στο επίκεντρο θα βρεθούν τα αποτελέσματα των stress tests, τα οποία δημοσιεύονται στις 23 Ιουλίου, αλλά και μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα και τις ΗΠΑ, τα οποία καθορίζουν την πορεία της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

«Υπάρχουν ακόμα προοπτικές για περαιτέρω ανάκαμψη του ευρώ, καθώς, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το ευρώ έχει καταγράψει άνοδο ύψους 5 σεντς έναντι του δολαρίου μέσα σε μία εβδομάδα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό», λέει χαρακτηριστικά ο Robert Lynch, στρατηγικός αναλυτής για τα νομίσματα στην HSBC της Νέας Υόρκης.

Από τη δική του πλευρά, ο Mikkel Thorup, Chief Investment Officer στη Capricorn, υπογραμμίζει πως δεδομένης της πρόσφατης ραγδαίας πτώσης του ευρωπαϊκού νομίσματος δεν αποκλείεται μία διόρθωση κοντά στα 1,25 δολάρια κατά τις δύο πρώτες μέρες της εβδομάδας, προτού συνεχίσει την άνοδο. Προσθέτει, δε, πως το επενδυτικό κλίμα έχει βελτιωθεί τόσο που το ευρώ μπορεί να φτάσει και τα 1,30 δολάρια μέσα στις επόμενες βδομάδες.

Αντιθέτως, απαισιόδοξοι εμφανίζονται ορισμένοι αναλυτές και επενδυτές που εκτιμούν πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Συγκεκριμένα, κάμψη έως τα 1,13 δολάρια στο γ’ τρίμηνο του 2010 και στα 1,08 δολάρια στο τέλος του έτους «βλέπει» ο Shaun Osborne, ο πλέον ακριβής στις προβλέψεις για συναλλαγματικές ισοτιμίες αναλυτής στη TD Securities, ενώ δεν αποκλείει το ευρώ να «αγγίξει» την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο το 2011.

Επιπλέον, ο Callum Henderson, αναλυτής στη Standard Chartered θεωρεί πως το κοινό νόμισμα θα καταγράφει πτώση έως τα 1,10-1,12 δολάρια στο γ’ τρίμηνο, ενώ μόνο το 2012 θα «δει» ανάκαμψη στα 1,30 δολάρια.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, το ευρωπαϊκό νόμισμα «άγγιξε» υψηλό δύο μηνών έναντι του αμερικανικού, στα 1,2722 δολάρια, ενώ σημείωσε άνοδο 0,7% σε εβδομαδιαία βάση. Από την αρχή του μήνα έχει ενισχυθεί κατά 3,4%.

Πηγή: reporter.gr