Στα 120 δολάρια το βαρέλι έφτασε η τιμή του πετρελαίου καθώς οι αιματηρές αναταραχές στη Λιβύη συνεχίζονται. Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε συζητήσεις με ευρωπαϊκές εταιρίες πετρελαίου για να καλύψει το κενό της παραγωγής, όπως γράφουν οι Financial Times.

Η παρέμβαση της μεγαλύτερης εξαγωγικής χώρας πετρελαίου όταν η τιμή του μπρεντ εκτοξεύθηκε στα 120 δολάρια τα βαρέλι και είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει στα 114 δολάρια το βαρέλι.

Η Σαουδική Αραβία – η οποία έχει δυνατότητα πρόσθετης ημερήσιας παραγωγής 4 εκατ. βαρελιών, υπερδιπλάσια από τη συνολική παραγωγή της Λιβύης που υπολογίζεται σε 1,6 εκατ. βαρέλια – ζήτησε από τις ευρωπαϊκές εταιρίες στοιχεία για την ποσότητα και την ποιότητα του πετρελαίου που χρειάζονταν.

Στις συζητήσεις με την αραβική χώρα ενεπλάκησαν και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι οποίες ανησυχούν για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Οι επιλογές που εξετάζουν οι αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας είναι δύο, αναφέρουν οι Financial Times: Πρώτον, να μεταφερθεί πετρέλαιο από τις πηγές στο ανατολικό τμήμα της χώρας στο λιμάνι του Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου θα φορτωθούν για την Ευρώπη.

Δεύτερον, να προχωρήσουν σε μία συμφωνία ανταλλαγής, ώστε το πετρέλαιο από τη Δυτική Αφρική που προορίζεται για ασιατικές χώρες να κατευθυνθεί στην Ευρώπη και να τροφοδοτήσει η Σαουδική Αραβία την Ασία.