Mεγάλο πρόβλημα στο κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας δημιουργείται από τη μεγάλη αύξηση στην τιμή του βάμβακος, ενώ εκφράζονται φόβοι έλλειψης βαμβακιού, μετά τους μήνες Μάιο-Ιούνιο 2011, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης του προϊόντος και της ανεπάρκειας αποθεμάτων.

Αυτά αναφέρθηκαν σε συνεδρίαση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, ενώ ο πρόεδρος του συνδέσμου, Ελ. Κούρταλης, ανέφερε και την εκτίμηση ότι ο κλάδος παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης το 2011.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδέσμου, το 2011 η ελληνική κλωστοϋφαντουργία, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, δείχνει να ανακάμπτει μετά από βαθιά ύφεση που την μάστιζε τα τελευταία 5 χρόνια και παρουσιάζει αύξηση των εξαγωγών και ζήτησης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε σχέση με το 2010, από πελάτες κυρίως της Ε.Ε.

Ωστόσο τονίζεται ότι, έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στο κλάδο από τη μεγάλη αύξηση στην τιμή του βάμβακος, που έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από τις αρχές του 2010, και η οποία επηρεάζει αντίστοιχα την τιμή του νήματος και των υφασμάτων, με αποτέλεσμα να απαιτούνται τριπλάσια κεφάλαια κίνησης για την αγορά πρώτων υλών, κάτω από τις σημερινές δυσμενείς συνθήκες χρηματοδότησης από τις Τράπεζες.

Για το θέμα των Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ο Ν. 3899/17.12.2010 σημειώνεται ότι στην ουσία μένει ανενεργός λόγω προβλημάτων και εμποδίων που παρουσιάζει στην εφαρμογή του.

Ακόμη, για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, το Δ.Σ. του συνδέσμου προτείνει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 75%, για τα επόμενα 2 χρόνια, στις επιχειρήσεις του κλάδου που είναι συνεπείς στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Παράλληλα, ζητάει την αναδιάρθρωση των τραπεζικών δανείων, με παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου σε μακροχρόνια βάση και με χαμηλά επιτόκια, στο πλαίσιο παροχής ρευστότητας προς την αγορά.

Τέλος, σημειώνεται ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από τις καθυστερήσεις των πληρωμών προμηθείας υλικού των προμηθευτών των Ενόπλων Δυνάμεων.