Οι διαδηλωτές στην Αίγυπτο στρατοπέδευσαν στο κέντρο του Κάιρο την Δευτέρα και δεσμεύθηκαν να παραμείνουν στις θέσεις τους έως ότου απομακρυνθεί ο πρόεδρος, Χόσνι Μπουμπάρακ.

Αν ο Mubarak καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία, οι επενδυτές θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση στην Αίγυπτο και τις περιφερειακές αγορές.

Ακολουθεί κατάλογος του Reuters με τις μεγάλες πολυεθνικές που λειτουργούν στην Αίγυπτο.

Πετρέλαιο / φυσικό αέριο:

* BP: Εχει επενδύσει 17 δισ. δολ. Αίγυπτο, ρίχνοντας 1 δισ. κάθε χρόνο από το 2007. Η ΒΡ και οι εταίροι της παράγουν πάνω από το 40% του εγχώριου φυσικού αερίου και το 40% του πετρελαίου.

* ENI: Η ιταλική ΕΝΙ λειτουργεί επί 50 χρονια στην Αίγυπτο, με εξόρυξη και παραγωγή πετρελαίου και αερίου μέσω των θυγατρικών Ieoc Exploration, Ieoc Production, και Ieoc.

* APACHE: Η Apache είναι η μεγαλύτερη παραγωγός υγροποιημένων υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου στην Δυτική Έρημο και δεύτερη μεγαλύτερη στην Αίγυπτο.

* BG Group: Εχει παίξει κύριο ρόλο στην ανάπτυξη της βιομηχανίας αερίου του κλάδου και είναι υπεύθυνη για το 35% του φυσικού αερίου που παράγεται στην Αίγυπτο.

Τράπεζες:

* Barclays: Η Barclays Bank Egypt έχει παρουσία στην Αίγυπτο από το 1864 και διαθέτει 65 υποκαταστήματα στην χώρα.

* BNP Paribas: Δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο από το 1977.

* HSBC: Η HSBC Bank Egypt ιδρύθηκε το 1982 ως Hong Kong Egyptian Bank και ξαναβαφτίστηκε HSBC Bank Egypt τον Απρίλιο 2001 μετά την αύξηση του μεριδίου της μητρικής HSBC σε άνω του 90%.

* Societe Generale: Τον Νοέμβριο η τράπεζα δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για ευκαιρίες εξαγορών στην Αίγυπτο.

* Bank Audi

* BLOM Bank

* Citibank

* Credit Agricole

* Intesa Sanpaolo

* MashreqBank

* Τράπεζα Πειραιώς

Άλλες εταιρείες:

* Carrefour: Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση λιανεμπορίου στην Αίγυπτο, όπου πρωτοεμφανίστηκε το 2002.

* France Telecom: Η αιγυπτιακή Mobinil, που ανήκει από κοινού στην France Telecom και την Orascom Telecom, θα αναπτύξει και νέες υπηρεσίες κινητής από το 2007, σύμφωνα με πρόσφατη αναγγελία της.

* Nestle: Η Nestle δήλωσε πρόσφατα ότι θα επενδύσει 171 εκατ. δολ. στην Αίγυπτο για να επεκτείνει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της, δημιουργώντας 500 νέες θέσεις εργασίας στο υπάρχον δυναμικό των 3.000.

* Vodafone

* Etisalat (Emirates Telecommunications Company)