Σε σχετικά μεγάλη ηλικία, άνω των 22 ετών, γίνεται η πρώτη επαφή των νέων στην Ελλάδα με την αγορά εργασίας, ενώ χρειάζονται πάνω από ένα χρόνο για να βρουν μια εργασία ως μισθωτοί.

Αυτό προκύπτει από την ειδική έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) με θέμα «Είσοδος των νέων στην αγορά εργασίας», τα βασικότερα συμπεράσματα της οποίας έχουν ως εξής:

Η πρώτη επαφή με την αγορά εργασίας γίνεται σε σχετικά μεγάλη ηλικία, καθώς έως την ηλικία των 22 ετών το ποσοστό των ατόμων που έχουν μια εργασιακή εμπειρία δεν ξεπερνά το 50%. Ακόμα και στην ηλικία των 25 ετών, το 20% των ερευνηθέντων ατόμων δεν έχει αποκτήσει καμία εργασιακή εμπειρία.

Οι περισσότεροι νέοι βρίσκουν μια πρώτη εργασία ως μισθωτοί. Για τους περισσότερους, η εργασία αυτή ήταν μισθωτή και πλήρους απασχόλησης, αλλά προσωρινή (40,5%) ,ενώ σημαντικό (11,4%) είναι και το ποσοστό αυτών που εργάστηκαν με μερική απασχόληση, είτε σε μόνιμη, είτε σε προσωρινή εργασία. Το 27,9% άρχισαν να εργάζονται αμέσως, είτε βρήκαν μια εργασία μέσα σε έναν το πολύ χρόνο από το τέλος των σπουδών τους, ενώ το 30,7% βρήκε εργασία μέσα στον τέταρτο χρόνο, ή και αργότερα, μετά το τέλος των σπουδών.

Η μέση διάρκεια της πρώτης εργασίας είναι 46,5 μήνες. Είναι μεγαλύτερη για τους άντρες (49,35 μήνες) και για τα άτομα με απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (47,71 μήνες).

Όταν και οι δύο γονείς είναι γεννημένοι στην Ελλάδα, ΤΟ 49,9% έχουν ανώτερο εκπαιδευτικό επίπεδο από τους γονείς τους. Εάν, όμως, κάποιος (ή και οι δύο) από τους γονείς είναι γεννημένος στο εξωτερικό το ποσοστό των ατόμων με ανώτερη εκπαίδευση από τους γονείς τους είναι αρκετά μικρότερο (29,4% και 20,8%, αντίστοιχα).