Τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στην πώληση δημόσιας ακίνητης περιουσίας, έτσι ώστε να μειωθεί και το χρέος της χώρας, αναφέρει σε εκτενές άρθρο του το Bloomberg. Το πρακτορείο κάνει αναφορά στη γνωστή υπόθεση του Βατοπεδίου με την κυβέρνηση Καραμανλή και σχολιάζει πως «ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ελπίζει ότι θα έχει καλύτερη τύχη να συγκεντρώσει περισσότερα κεφάλαια από την πώληση κρατικών ακινήτων, τα οποία εκτιμώνται στα 300 δισ. ευρώ, όσο είναι και το εθνικό χρέος».

Το πρώτο εμπόδιο που αναφέρει το Bloomberg είναι ότι «θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός των ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο».

Το δεύτερο είναι ο ανταγωνισμός που θα ενταθεί με τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που επίσης καταφεύγουν στη λύση της ρευστοποίησης της κρατικής ακίνητης περιουσίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως και οι Γερμανοί πολιτικοί που αντιτίθενται στη διάσωση της Ελλάδας, καθώς και Έλληνες βουλευτές, ζητούν από τη χώρα να πουλήσει ή να ενοικιάσει καζίνο, γήπεδα γκολφ, αεροδρόμια, ακόμη και νησιά για να αποπληρωθεί το χρέος και να αποφευχθεί η χρεοκοπία», αναφέρει το πρακτορείο.

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρονται εκτιμήσεις της Alpha Bank και της EFG Eurobank βάσει των οποίων η συνολική αξία του κρατικού real estate εκτιμάται στα 200 – 300 δισ. ευρώ. «Εύχομαι να ήταν 300 δισ. ευρώ, ή 280, 250 ή 200 δισ. ευρώ. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε πόσο είναι ακριβώς», δήλωσε στη Βουλή στις 14 Ιανουαρίου ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Το πρακτορείο, τέλος, αναφέρει ότι η Ιταλία, «η δεύτερη πιο υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης μετά την Ελλάδα, σκοπεύει να μεταβιβάσει περισσότερα από 11.000 κρατικά ακίνητα στην τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να μπορέσει να τα νοικιάσει ή να τα πουλήσει».