Σε βελτιώσεις στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» προχωρά η κυβέρνηση με στόχο να γίνει πιο ελκυστικό και να επιστρέψουν στην αγορά χιλιάδες κλειστά ακίνητα. Οι αλλαγές περιλαμβάνονται στο νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τον αιγιαλό που κατατέθηκε στη Βουλή.

Τα άρθρα 33 και 34 του νομοσχεδίου τροποποιούν το πρόγραμμα «Ανακαινίζω Νοικιάζω» του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με το οποίο η κυβέρνηση στοχεύει να δώσει κίνητρα για την εισαγωγή στην αγορά περίπου 12.500 ακινήτων. Συγκεκριμένα, τροποποιείται το ελάχιστο αναγκαίο ποσοστό κυριότητας ή επικαρπίας του ακινήτου, παρέχεται η δυνατότητα προκαταβολής μέρους της επιδότησης για το κόστος ανακαίνισης και αλλάζει η πηγή χρηματοδότησης του προγράμματος.

Ειδικότερα, το ελάχιστο ποσοστό κυριότητας ή επικαρπίας του ακινήτου, περιορίζεται στο 50%, ενώ μέχρι πρότινος απαιτούνταν ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Η αλλαγή αυτή αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα σε ζευγάρια ή οικογένειες με ιδανικά μερίδια επί της εκάστοτε ιδιοκτησίας να μπουν στο πρόγραμμα, ενώ θα βρει εφαρμογή και σε ακίνητα που έχουν κληρονομηθεί κατά το ήμισυ από δύο άτομα (π.χ. τα δύο τέκνα μιας οικογένειας).

Αθήνα - Real Estate

Επιπλέον, με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΟ, δίνεται η δυνατότητα στους δικαιούχους του προγράμματος να ζητήσουν την προκαταβολή ως και του 50% της επιδότησης (δηλαδή, ως και 5.000 ευρώ), πριν την έναρξη των εργασιών ανακαίνισης ή της μίσθωσης. Η συγκεκριμένη ρύθμιση φέρεται να προωθείται με στόχο να δοθεί ρευστότητα σε ιδιοκτήτες που πιθανώς δεν έχουν τους αναγκαίους πόρους για την πραγματοποίηση της ανακαίνισης. Το άρθρο 34 του κατατεθέντος νόμου προβλέπει την ανάκληση της προκαταβολής επιδότησης αν διαπιστωθεί πως δεν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του προγράμματος.

Τέλος, με το σχέδιο νόμου αλλάζει και η πηγή χρηματοδότησης του προγράμματος «Ανακαινίζω Νοικιάζω», καθώς αυτή θα προέρχεται πλέον τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αντί του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Η χρηματοδότηση του προγράμματος, που έχει ανώτατο όριο τα 50 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, θα κατανεμηθεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου για οικονομικά έτη 2024 και 2025, ενώ θα είναι πλέον στην ευχέρεια του υπουργείου να μοχλεύσει χρήματα από τον προϋπολογισμό της ΔΥΠΑ για την υλοποίηση του προγράμματος.

Η πλατφόρμα για την κατάθεση αιτήσεων ιδιοκτητών για ένταξη στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω Νοικιάζω» αναμένεται να ανοίξει μέχρι το τέλος του μήνα, όπως έχει δηλώσει η αρμόδια υπουργός Σοφία Ζαχαράκη. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα θα καλύπτει το 40% του συνολικού ποσού της ανακαίνισης βάσει δικαιολογητικών των δαπανών, τα οποία θα αναρτώνται ηλεκτρονικά, με το ανώτατο όριο της επιδότησης να ορίζεται στις 10.000 ευρώ.