Ελέγχους σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν επέλεξαν να ενταχθούν στην περαίωση αλλά και σε 14.000 φορολογούμενους που ακόμα χρωστούν Φόρο Μεγάλης ακίνητης περιουσίες ζήτησε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς από του διευθυντές των 27 μεγαλύτερων εφοριών της χώρας.

Οι έλεγχοι θα γίνουν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων κινδύνου, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πως στο επίκεντρο των ερευνών θα βρεθούν όσοι παρουσιάζουν «δυσαρμονία» με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις µε τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου οι ∆ΟΥ θα πρέπει να έχουν εκδώσει και να έχουν ταχυδρομήσει τα σημειώματα περαίωσης στους φορολογουμένους που υπέβαλαν αίτηση για να υπαχθούν στη ρύθμιση µέχρι και τις 31 ∆εκεµβρίου του 2010 Η προθεσμία για την περαίωση λήγει στις 28 Ιανουαρίου, εισπράχθηκαν ποσά άνω του 1 δισ. ευρώ και βεβαιώθηκαν φόροι άνω των 2 δισ. ευρώ.

Έλεγχοι θα πρέπει να γίνουν σε όσους δεν είχαν καταβάλει το 2007 Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) και εντοπίστηκαν στη συνέχεια, το 2008, από την υποχρεωτική υποβολή του Ε9, στο πλαίσιο εφαρμογής του µέτρου για την καταβολή του ΕΤΑΚ.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πιέζει τους εφόρους να εντείνουν τους έλεγχους για μη απόδοση ΦΠΑ ειδικά στις επιχειρήσεις που δεν τον κατέβαλαν τον περασμένο Νοέμβριο. Θα καλούνται τηλεφωνικά για να προσέλθουν εντός 5 ημερών στην εφορία προκειμένου να καταβάλουν τον φόρο χωρίς πρόστιμα