Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στην ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών καταγράφοντας σε καθημερινή βάση τις δοκιμές στα συστήματα. Οι πάροχοι των POS τεστάρουν εάν υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η διασύνδεση με τις ταμειακές να γίνει έως τις 29 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 5.000 επιχειρήσεις έχουν περάσει τα τεστ και είναι έτοιμες αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι 400.000 ταμειακές μηχανές να γίνουν «σάρκα μια» με τα POS.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα καθώς όλοι οι υπόχρεοι θα πρέπει να έχουν παραγγείλει τουλάχιστον POS έως τις 31 Ιανουαρίου 2024 για να αποφύγουν τα πρόστιμα και να έχουν στη συνέχεια το περιθώριο διασύνδεσης έως τις 29 Φεβρουαρίου. Στη διαδικασία αυτή, δεν λείπουν και τα προβλήματα τα οποία υπέδειξε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου φέρνοντας στο προσκήνιο το ρόλο των τραπεζών.

Όπως σημειώνει ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, για να λειτουργήσει το τερματικό αποδοχής καρτών θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία με τον τραπεζικό τομέα. «Για να δώσει η τράπεζα τέτοια άδεια σε μία επιχείρηση, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η επιχείρηση αυτή να μην έχει οφειλές. Μα η οικονομία μας δεν λειτουργεί σε ένα καθεστώς κανονικότητας αλλά συνεχίζει την προσπάθεια της να αντιμετωπίσει διάφορες κρίσεις με κυριότερη την ακρίβεια. Επίσης ενημερωνόμαστε ότι υπάρχουν τράπεζες που απαιτούν τριετή δέσμευση με τον υπόχρεο της χρήσης του POS, κάτι που θεωρούμε ανεπίτρεπτο για ένα καθεστώς ελεύθερης οικονομίας. Τέλος, πολλές τράπεζες θέτουν ως προϋπόθεση από επιχειρήσεις που θέλουν να εγκαταστήσουν τερματικά αποδοχής καρτών, συγκεκριμένους τζίρους».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το μέτρο της διασύνδεσης POS και ταμειακών μηχανών, ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης τόνισε χθες από τη Λάρισα, ότι «τις αντιδράσεις για τα POS θα τις χώριζα σε δύο κατηγορίες, τις εποικοδομητικές και τις κακόβουλες: Υπάρχουν, λοιπόν, αντιδράσεις ως προς τον τρόπο υλοποίησης των νέων μέτρων, οι οποίες εστιάζουν σε βελτιωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας και να καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το οποίο είναι η χρήση POS σε όλη τη λιανική, να μην είναι δυνατόν να εκδοθεί απόδειξη χωρίς διασύνδεση με POS. Από την άλλη όμως, υπάρχουν αντιδράσεις που αποσκοπούν στο να σαμποτάρουν την επιβολή της νομιμότητας. Τις πρώτες τις ακούμε, είμαστε εδώ με ευήκοον ους. Στις δεύτερες κωφεύουμε, διότι δεν δέχονται την ουσία της προσπάθειας, που είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Πληρωμές μέσω IRIS

Την ίδια ώρα σύμφωνα με στοιχεία της ΔΙΑΣ, καταναλωτές και επιχειρήσεις φαίνεται πώς προτιμούν τις άμεσες πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS καθώς τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των συναλλαγών που προσεγγίζει ακόμα και το 300% το 2023 σε σχέση με το 2022. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την υποχρεωτική αποδοχή πληρωμών μέσω του συστήματος IRIS από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι τηρούν επαγγελματικό λογαριασμό, με χρεώσεις μικρότερες έναντι των αντίστοιχων συναλλαγών με κάρτες ενώ η υπηρεσία είναι δωρεάν για μεταφορές ποσών έως 500 ευρώ την ημέρα μεταξύ φυσικών προσώπων.

Συγκεκριμένα, στα προϊόντα IRIS περιλαμβάνονται οι άμεσες μεταφορές χρημάτων μεταξύ φίλων (IRIS P2P), μεταξύ επαγγελματιών (IRIS P2B) και οι πληρωμές σε ηλεκτρονικό κατάστημα (IRIS eCommerce) που κατέγραψαν ισχυρούς ρυθμούς αύξησης συναλλαγών, ύψους 251%, 293% και 69% αντίστοιχα, σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2022.