Στις 65,6 μονάδες (από 67,3) διαμορφώνεται το Δεκέμβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα σημειώνοντας περαιτέρω επιδείνωση σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών ερευνών (ΙΟΒΕ).
Η εικόνα πάντως στους επιμέρους τομείς της οικονομίας είναι μικτή: στη Βιομηχανία ο σχετικός δείκτης υποχωρεί ενώ στις Υπηρεσίες και το Λιανικό Εμπόριο το κλίμα βελτιώνεται.

Στις Κατασκευές από την άλλη πλευρά, σημειώνεται έντονη πτώση, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη αγγίζει νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ.

«Η γενικευμένη δυσαρέσκεια για την πορεία της οικονομίας διατηρείται, αν και φαίνεται στο τέλος του έτους να επηρεάζει περισσότερο την πλευρά της ζήτησης. Έτσι οι επιπτώσεις της κρίσης, η διαδικασία προσαρμογής στα νέα οικονομικά δεδομένα που αυτή επιφέρει, αλλά κυρίως ο φόβος για την εξάπλωση της ανεργίας οδηγεί σε εξαιρετικά δυσμενείς προβλέψεις τους Έλληνες καταναλωτές», αναφέρει η έκθεση.

Τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την Ευρωζώνη ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος συνεχίζει να βελτιώνεται και τον Δεκέμβριο και διαμορφώνεται κατά 1 και 1,1 μονάδες αντίστοιχα υψηλότερα σε σχέση με τον Νοέμβριο, στις 106,1 και 106,2 μονάδες. Η ανοδική πορεία του δείκτη προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την έντονη ανάκαμψη που καταγράφεται σε Γερμανία και Γαλλία.