Έως τις 8 Ιανουαρίου 2024 είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση για το Market Pass, όσοι πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Πλέον οι αιτήσεις για την οικονομική ενίσχυση στα τρόφιμα έχουν κλείσει.

Οι τελικοί έλεγχοι για όλους του αιτούντες της οικονομικής ενίσχυσης, διενεργούνται ιδίως ως προς τα μέλη του νοικοκυριού, πριν την τελευταία προβλεπόμενη ημερομηνία πληρωμών. Ο έλεγχος περιλαμβάνει τόσο τους δικαιούχους που είχαν λάβει την αίτηση σε προηγούμενους κύκλους του Market Pass και λαμβάνουν την ενίσχυση των μηνών Αυγούστου – Οκτωβρίου 2023 αυτόματα, όσο και τους νέους αιτούντες. Μετά τον έλεγχο και την πλήρωση των προϋποθέσεων διενεργείται η σχετική πληρωμή.

Πότε καταβάλλονται τα χρήματα των δικαιούχων

Οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλλει τις αιτήσεις τους μετά τις 31 Οκτωβρίου 2023 και έως τις 8 Ιανουαρίου 2024, θα δουν τα χρήματα να πιστώνονται στον τραπεζικό τους λογαριασμό ή στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 15η Ιανουαρίου 2024. Οι ψηφιακές κάρτες θα μείνουν ενεργές έως και τις 29 Φεβρουάριου 2024.

Τα χρήματα των δικαιούχων

Η οικονομική ενίσχυση, ανέρχεται στο ποσό του 10% του μηνιαίου ύψους αγορών έως 1.000 ευρώ, ενώ το ύψος της ξεκινά από 22 ευρώ ανά μήνα, για μονομελή νοικοκυριά και πρόκειται να προσαυξηθεί κατά 10 ευρώ, για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Ωστόσο, το εν λόγω όριο αγορών δεν ισχύει για δικαιούχους με περισσότερα από έξι εξαρτώμενα τέκνα.

Απόρριψη αίτησης – Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες

Σε περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή στον τραπεζικό του λογαριασμό ο αιτών που θα ενημερώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο θα έχει δικαίωμα να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις μετά την 8η Ιανουαρίου 2024 και να υποβάλλει εκ νέου την αίτηση μέχρι την 26η Ιανουαρίου 2024.