Η κατάσταση παραμένει δύσκολη και κρίσιμη, ωστόσο έχουμε ξεφύγει από τις συνθήκες πανικού, έχουν γίνει βήματα καθώς και αδιανόητες για τα δεδομένα της χώρας αλλαγές, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Ν. Νανόπουλος.

Μάλιστα εκτίμησε ότι η εκταμίευση της 4ης δόσης από το δάνειο των 110 δισ. παραμένει κρίσιμη και σημαντική και απαιτούνται θάρρος και συνέπεια στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του μνημονίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank υποστήριξε ότι η έξοδος της χώρας από την κρίση απαιτεί τρεις προϋποθέσεις:

α) Την πολιτική και κοινωνική συναίνεση για να γίνει αποδεκτό το βάρος της προσαρμογής με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας, συμπεριφορών και προτύπων.

β) Την απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει στο μνημόνιο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.

γ) Τη δημιουργία θετικής αναπτυξιακής πολιτικής, με έμφαση στην εξωστρέφεια και με αιχμή τον τουρισμό και τις εξαγωγές.

Ο κ. Νανόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί σε έναν χρόνο από σήμερα, στο τέλος του 2011 – αρχές του 2012, να γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι η τράπεζα δεν βιάζεται να επιστρέψει στο Δημόσιο τα κεφάλαια του 1 δισ. ευρώ που άντλησε μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών.

Υπό τις άσχημες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ο όμιλος της Eurobank διαθέτει σημαντική ρευστότητα και τέλος εξήγησε ότι η Eurobank θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική οικονομία.