Την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων επιλεγμένων κωδικών δραστηριότητας του τουρισμού, αφορά η προ ημερών προκηρυχθείσα δράση του ΕΣΠΑ «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων», οι αιτήσεις για την οποία θα τρέχουν έως και τις 29 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την πρόκληση, οι επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) της δράσης, καταγράφονται αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα και είναι οι εξής:

Οι δικαιούχοι

Στο πλαίσιο της δράσης δικαιούχοι των ενισχύσεων δύναται να είναι υπό ίδρυση και νεοσύστατες Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Ειδικότερα επιλέξιμες είναι οι ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

  • Κατηγορία Α – Υπό ίδρυση: Επιχειρήσεις που θα συσταθούν μετά την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης έως και την πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησης και θα δραστηριοποιηθούν αποκλειστικά σε επιλέξιμο/ους ΚΑΔ καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού
  • Κατηγορία Β – Νεοσύστατες: Με τον όρο νεοσύστατες ορίζονται οι επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχει παρέλθει 12μηνο συνεχούς λειτουργίας (δεν έχει παρέλθει 12μηνο από την ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης στην ΑΑΔΕ έως και την ημερομηνία προκήρυξης της Δράσης). Σημειώνεται ότι θα πρέπει να δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σε επιλέξιμους ΚΑΔ της δράσης κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και μέχρι την αποπληρωμή της επένδυσης από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης.

Επιλέξιμες δαπάνες

Για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού των προς χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων στη δράση, επιλέξιμες βασικές κατηγορίες δαπανών είναι οι ακόλουθες:

  • Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος
  • Μηχανήματα – Εξοπλισμός
  • Ψηφιακός Εξοπλισμός – λογισμικό και υπηρεσίες λογισμικού.

Συμπληρωματικά, ενισχύονται δαπάνες για:

  • πιστοποίηση Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας, Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα, καθώς και λοιπά ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα
  • προβολή εξωστρέφεια και διεθνοποίηση
  • μεταφορικά μέσα
  • μελέτες και συμβουλευτικές υπηρεσίες
  • έμμεσες δαπάνες.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων είναι 24 μήνες σχεδίου και μέχρι την αποπληρωμή της επένδυσης

Σε ό,τι αφορά τον επιχορηγούμενο προϋπολογισμό κάθε επενδυτικού σχεδίου, κυμαίνεται από 80 χιλ. ευρώ έως 400 χιλ. ευρώ.

Η επιχορήγηση θα ανέρχεται σε ποσοστό 45% επί των υποβαλλόμενων δαπανών.

Το ποσοστό ενίσχυσης δύναται να προσαυξάνεται κατά:

  • 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και
  • επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη της κάλυψης του στόχου απασχόλησης τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 160 εκατομμύρια ευρώ.

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.