Οι Αμερικανοί στρέφονται σε δουλειές που δεν απαιτούν πτυχίο και επικεντρώνονται στο να βρουν πιο ευέλικτη εργασία χωρίς σπουδές αλλά και με… εξαψήφιες απολαβές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Google Trends που δημοσιεύονται στο CNBC Make It, οι αναζητήσεις για «δουλειές χωρίς πτυχίο» εκτινάχθηκαν φέτος σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Περίπου το 75% των εργασιών στις ΗΠΑ, που προσφέρουν απολαβές άνω των 35.000 δολαρίων ετησίως, απαιτούν πτυχίο. Ωστόσο, μόνο το 38% των Αμερικανών κατέχουν ένα bachelor (πτυχίο πρώτης ακαδημαϊκής βαθμίδας), όπως υπογραμμίζει η διευθύντρια marketing της Google, Λίζα Γκέβελμπερ.

Πρόκειται για ένα χάσμα που αποτελεί «μεγάλο πρόβλημα» για τις εταιρείες, οι οποίες αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού, αλλά και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι προσπαθούν να διαχειριστούν τις επιπτώσεις από τον πληθωρισμό στην καθημερινότητά τους.

Οι αναζητήσεις στη Google καταδεικνύουν ότι οι άνθρωποι ενθουσιάζονται περισσότερο με δουλειές που τους δίνουν την ευκαιρία ταξιδιών, ευελιξία ωραρίων, αλλά και τη δυνατότητα να είναι κυρίαρχοι του εαυτού τους.

Για τον Νοέμβριο, οι 3 κορυφαίες αναζητήσεις των Αμερικανών στη Google για δουλειά ήταν:

  • Μεσίτης
  • Notary (ασκεί κάποια από τα καθήκοντα των συμβολαιογράφων – αλλά το νομικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι διαφορετικό)
  • Ταξιδιωτικός πράκτορας

Στις ΗΠΑ, αν και οι τρεις αυτοί ρόλοι απαιτούν απολυτήριο λυκείου, δεν προϋποθέτουν επισήμως κάποιο πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης. Για την απόκτηση πιστοποίησης και άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, όμως, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να δώσουν κάποιες εξετάσεις.

Πώς βγάζει κανείς άδεια εργασίας

Για παραδείγμα, ένας συμβολαιογράφος απαιτείται να αποκτήσει πιστοποίηση ή επίσημη άδεια από την πολιτεία στην οποία εργάζεται, με τη διαδικασία να απαιτεί έως και 9 μήνες. Πρόκειται για επαγγελματίες που έχουν πρόσβαση σε νομικά έγγραφα, λειτουργούν ως μάρτυρες σε σημαντικές συναλλαγές και πιστοποιούν το γνήσιο της υπογραφής. Δεν συντάσσουν όμως οι ίδιοι τα συμβόλαια – κάτι που κάνουν οι δικηγόροι.

Αντίστοιχη εκπαίδευση λαμβάνουν και οι κτηματοσίτες από την ένωσή τους. Για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες η πιστοποίηση λαμβάνεται επί της ουσίας πάνω στη δουλειά από διάφορες ενώσεις. Με αυτή τους δίνεται η δυνατότητα να κλείνουν ταξίδια για πελάτες σε αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Το ύψος των αμοιβών

Οι απολαβές αποτελούν βασικό παράγοντα για την επιλογή μιας δουλειάς. Στο πλαίσιο των αναζητήσεων της Google, οι «υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας χωρίς πτυχίο» ήταν μια από τις κορυφαίες αναζητήσεις για δουλειά το 2023.

Σύμφωνα με το ZipRecruiter, μια πλατφόρμα εύρεσης εργασίας στις ΗΠΑ, ο μέσος ετήσιος μισθός για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες είναι τα 39.955 δολάρια, για τους κτηματομεσίτες φτάνει στα 86.356 δολάρια ετησίως και για έναν συμβολαιογράφο αγγίζει τα 129.717 δολάρια.

Το 10% των κορυφαίων κτηματομεσιτών και notaries στις ΗΠΑ βγάζουν ετησίως 100.000 και 200.000 δολάρια αντίστοιχα.