Ψηφιακά τιμολόγια, ηλεκτρονικά βιβλία, POS σε όλη την αγορά, κατάργηση μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων, αυστηρότερο πλαίσιο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb φέρνει το νομοσχέδιο για τη πάταξη της φοροδιαφυγής που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του μήνα.

Με τις νέες ρυθμίσεις η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκαλύψει κρυφά εισοδήματα και να μπλοκάρει μαύρες συναλλαγές στοχεύοντας στην ενίσχυση των φορολογικών εισπράξεων.

Στο νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους καθώς η επεξεργασία των μέτρων θα πάρει περισσότερο χρόνο και οι νέες διατάξεις αναμένεται να πάρουν το δρόμο προς τη Βουλή στις αρχές του 2024.

Το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή προβλέπει τα ακόλουθα:

  1. Καθίστανται υποχρεωτικά μέσα στο 2024 τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και έτσι οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να διασταυρώνουν και να επαληθεύουν τις συναλλαγές
  2. Εφαρμόζονται καθολικά τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA). Τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές-POS), ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα προσμετρώνται για φορολογικούς σκοπούς μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA.
  3. Επεκτείνεται η υποχρέωση κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση. Στόχος είναι η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ, ο περιορισμός της διακίνησης «μαύρου» χρήματος και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
  4. Από την 1η Ιανουαρίου του 2024 η εξόφληση του τιμήματος στις αγοραπωλησίες ακινήτων θα γίνεται υποχρεωτικά μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής. Με την κατάργηση της δυνατότητας αγοράς ακινήτων με μετρητά μπαίνει τέλος στις συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι» που συντηρούν φαινόμενα φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Σημειώνεται ότι από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας myPROPERTY το Μάρτιο του 2021 έχουν καταχωριστεί 42.613 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων, το τίμημα των οποίων εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά και ανέρχεται αθροιστικά στα 462,493 εκ. ευρώ. Επίσης έχουν καταχωριστεί επιπλέον 41.741 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων το τίμημα των οποίων εξοφλήθηκε εν μέρει μόνο με μετρητά και ανέρχεται αθροιστικά στα 2,980 δις. ευρώ Συνολικά οι μεταβιβάσεις που έγιναν αποκλειστικά ή εν μέρει με μετρητά αποτελούν το 24,9 % του συνόλου των μεταβιβάσεων.
  5. Ενεργοποιείται το ψηφιακό δελτίο αποστολής πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως πριν από το τέλος του ίδιου έτους) και έτσι η παρακολούθηση της διακίνησης αγαθών θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο.
  6. Αυξάνεται το πρόστιμο χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
  7. Η πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) θα γίνεται μέσω χρεωστικών καρτών για να αποκλειστεί η διοχέτευση των επιδομάτων προς την παραοικονομία.
  8. Όσοι συλλαμβάνονται για λαθρεμπορία θα αποκλείονται από συνεργασία με όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων ενώ δημιουργείται μητρώο παραβατών.
  9. Τροποποιείται ο ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης και πλέον βραχυχρόνια μίσθωση χαρακτηρίζεται η μίσθωση ή υπεκμίσθωση για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη των 60 ημερών, ακινήτου που είναι αναρτημένο σε ψηφιακή πλατφόρμα και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων.
  10. Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν σε ψηφιακή πλατφόρμα τρία ή περισσότερα προς εκμίσθωση/υπεκμίσθωση για σκοπούς βραχυχρόνιας μίσθωσης υποχρεούνται σε έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Έτσι οι ιδιώτες που αναρτούν προς μίσθωση ή υπεκμίσθωση τρία ή περισσότερα ακίνητα σε ψηφιακή πλατφόρμα, θα καθίστανται επιχειρήσεις και θα υποχρεούνται σε έναρξη καταβάλλοντας τις ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, το τέλος επιτηδεύματος και το ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο.