Η είδηση πως ένα 9χρονο αγόρι διακομίσθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο στην Κόρινθο, καθώς δέχθηκε τσίμπημα από μια θαλάσσια ανεμώνη, φόβισε όσους κολυμπούν στα νερά της Μεσογείου. Το σημάδι που έμεινε στο χεράκι του παιδιού, φανερώνει τους αφόρητους πόνους που βίωσε το παιδί αμέσως μετά το τσίμπημα.

Ωστόσο, οι θαλάσσιες ανεμώνες που υπάρχουν στα ελληνικά νερά είναι αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας των νερών. Μάλιστα, ο ΟΗΕ έχει δηλώσει πως «ο πλανήτης βράζει». Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο φυσικός ωκεανογράφος ερευνητής, Λεωνίδας Περιβολιώτης, την περασμένη εβδομάδα, τα νερά στη λεκάνη της Μεσογείου έφτασαν στη θερμοκρασία των 28,7 βαθμούς, μια θερμοκρασία που πρώτη φορά φτάνει σε αυτά τα επίπεδα.

Γενικώς, τα τελευταία 20 – 25 χρόνια υπάρχει αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στα νερά της Μεσογείου γύρω στον 1,5 βαθμό. Αυτή η τιμή είναι πολύ μεγάλη, σύμφωνα με τον ίδιο, κάτι που δείχνει πως έχει απορροφηθεί μεγάλη θερμική ποσότητα στο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου. Υπάρχει μια αυξητική τάση, η οποία, όσο περνούν τα χρόνια γίνεται εντονότερη.

Όσον αφορά τις θαλάσσιες ανεμώνες, η εμφάνισή τους οφείλεται στις αλλαγές του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Τα πλάσματα αυτά είναι ακόμα υπό παρατήρηση. Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Λεωνίδας Περιβολιώτης, οι θαλάσσιες ανεμώνες είναι θαλάσσια ζώα που ζουν κοντά στην ακτή, είτε σε βράχια είτε σε κοχύλια, έχουν τη μορφή φυτού με εντυπωσιακά χρώματα. Όμως, αν κανείς έρθει σε επαφή με μια θαλάσσια ανεμώνη, θα έχει πολύ έντονα συμπτώματα.

Οι θαλάσσιες ανεμώνες έχουν δηλητήριο, γι’ αυτό υπάρχει έντονος πόνος, κάψιμο, φαγούρα. Αν συνεχίζουν να επιμένουν τα συμπτώματα, τότε θα πρέπει κάποιος να πάει στο νοσοκομείο, για να του χορηγηθεί ένεση κορτιζόνης. Ωστόσο, είναι σχετικά ακίνδυνο, αλλά ο πόνος είναι οξύς.