Περίπου 20 εκατομμύρια κεραυνοί πέφτουν στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, και ενώ οι κεραυνοί μπορεί να είναι επικίνδυνοι και να ευθύνονται για ζημιές δισεκατομμυρίων κάθε χρόνο, όταν τους βλέπει κανείς από ασφαλή απόσταση, μπορούν να αποτελέσουν μια ηλεκτρισμένη επίδειξη απίστευτης φυσικής ομορφιάς.

Ο φωτογράφος Jason Weingart χρησιμοποιεί αυτή τη φυσική ομορφιά για να δημιουργήσει εντυπωσιακά έργα τέχνης και τώρα μοιράζεται μερικές από τις συμβουλές του για να πετύχετε την τέλεια λήψη.

Ο Weingart ταξιδεύει σε όλη τη χώρα κυνηγώντας καταιγίδες, ένα πάθος που ξεκίνησε με μια μοιραία καταιγίδα έξω από το σπίτι του στο Όστιν του Τέξας. Η καριέρα του Weingart ξεκίνησε ως αθλητικός φωτογράφος, αλλά κουρασμένος από την επαναλαμβανόμενη φύση της δουλειάς, προσπάθησε να τραβήξει μερικές φωτογραφίες κεραυνών από το δρομάκι του, καθώς είχε ενδιαφέρον για τον καιρό από την παιδική του ηλικία.

«Μου πήρε μερικές προσπάθειες και τελικά κατάφερα να βγάλω μία και αποφάσισα ότι αυτό μου άρεσε πραγματικά» δήλωσε ο Weingart. «Και απλά έτρεξα με αυτό και σταμάτησα να κάνω όλα τα πράγματα στο στούντιο που έπρεπε να κάνουμε… Απλά τελείωσα με αυτό και ασχολήθηκα ολοκληρωτικά με τον καιρό στη φύση».

Τι θα χρειαστείτε να φέρετε μαζί σας από εξοπλισμό

Ο Weingart λέει ότι υπάρχουν μερικά βασικά στοιχεία για να πετύχετε την τέλεια λήψη κεραυνού: Ένα τρίποδο, μια DSLR ή μια άλλη φωτογραφική μηχανή που μπορεί να τραβήξει μεγαλύτερες εκθέσεις, μια εφαρμογή ραντάρ για το smartphone σας, έναν απομακρυσμένο διακόπτη, όπως ένα διαστημόμετρο ή ένα «διακόπτη κεραυνού», και κάποια προστασία από τη βροχή για τη φωτογραφική σας μηχανή. Και μην τσιγκουνευτείτε το τρίποδο.

«Μην κάνετε οικονομία σε εκείνο το τρίποδο των 50 δολαρίων που έχουν όλοι – το μικρό πλαστικό, επειδή θα το πετάξει οπωσδήποτε ο άνεμος», λέει, σημειώνοντας ότι οι άνεμοι γύρω από τις καταιγίδες μπορεί ξαφνικά να φτάσουν τα 30-70 μίλια/ώρα. «Έχω σπάσει πολλές φωτογραφικές μηχανές με φθηνότερα τρίποδα».

Πού βρίσκει αστραπές και ποια είναι η πρωτεύουσα των κεραυνών

Ο Weingart μελετάει τον καιρό εδώ και χρόνια, οπότε γνωρίζει καλά τις προβλέψεις, αλλά λέει ότι τα νεότερα μοντέλα βραχυπρόθεσμων προβλέψεων υψηλής ανάλυσης που ενημερώνονται κάθε ώρα, όπως το μοντέλο HRRR, είναι αρκετά ακριβή.

Η Φλόριντα είναι η πρωτεύουσα των κεραυνών στις ΗΠΑ, ενώ η εποχή των μουσώνων στην έρημο στα νοτιοδυτικά το καλοκαίρι είναι δημοφιλή μέρη για να βρει κανείς συχνές αστραπές.

«Η Αριζόνα ήταν εξαιρετική για τέτοιου είδους πράγματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επειδή είναι εξαιρετικά προβλέψιμη», λέει. «Έχεις απλά τρελό έδαφος με τα βουνά και τους κάκτους και άλλα τέτοια πράγματα». Αλλά ταξιδεύει 50.000 μίλια το χρόνο κυνηγώντας τις καταιγίδες από την Ντακότα μέχρι τον Κόλπο.

Μόλις βρεθείτε κοντά στην καταιγίδα σας, αναζητήστε ένα μέρος στην εξωτερική άκρη της καταιγίδας όπου είναι πιο ξηρό.

«Πραγματικά δεν θέλετε να πυροβολείτε από τον πυρήνα της καταιγίδας, όπου υπάρχει όλη η βροχή», λέει στο διαδικτυακό του σεμινάριο για τους κεραυνούς. «Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορέσετε να κρατήσετε το φακό σας αρκετά καθαρό για να τραβήξετε μια καλή λήψη».

Ο Weingart λέει ότι δεν υπάρχει μία και μοναδική μαγική ρύθμιση της φωτογραφικής μηχανής για την αποτύπωση των κεραυνών, καθώς οι καλύτερες ρυθμίσεις εξαρτώνται από διάφορες μεταβλητές, όπως η απόσταση από την καταιγίδα και η ώρα της ημέρας.

Πρώτα η ασφάλεια!

Ο κεραυνός είναι ένα απίστευτο θέαμα, αλλά και απίστευτα επικίνδυνο. Οι κεραυνοί μπορεί να έχουν από 100 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο βολτ και μπορούν να θερμάνουν τον περιβάλλοντα αέρα μέχρι και 50.000 βαθμούς. Επομένως, πρέπει να είστε ασφαλείς κατά τη διάρκεια της λήψης.

Προτείνει να στήσετε ένα τρίποδο και να κάνετε κλικ 2-3 δευτερολέπτων και στη συνέχεια να αποσυρθείτε σε ασφαλές μέρος.

«Μην κάνετε τίποτα ανόητο», λέει ο Weingart. «Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς από τη στιγμή που προσπαθείς να βγάλεις μια φωτογραφία και να βρεθείς σε επικίνδυνο σημείο. Γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί και να έχετε ένα σχέδιο για να βρεθείτε γρήγορα σε ασφαλές μέρος».

Προτείνει, αν η αστραπή είναι κοντά και αισθάνεστε νευρικοί, ρυθμίστε τη φωτογραφική σας μηχανή να λειτουργεί μόνη της και επιστρέψτε στο αυτοκίνητό σας ή στο καταφύγιό σας.

«Και όταν τελειώσει, ξέρετε, πολύ γρήγορα, τρέξτε κάτω, πιάστε (την κάμερα) και επιστρέψτε και περιορίστε τον χρόνο που είστε εκτεθειμένοι στον κεραυνό, επειδή, ξέρετε, είναι απλά ένα παιχνίδι αριθμών», είπε. «Όσο περισσότερο στέκεσαι εκεί έξω γύρω από αυτά τα πράγματα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να συμβεί κάτι αρνητικό».