Έξω από την πρεσβεία της Ιαπωνίας θα βρεθούν αύριο στις 11:00 οι Οικολόγοι Πράσινοι προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το κυνήγι των φαλαινών, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της φαλαινοθηρίας.

Η Ιαπωνία είναι μία από τις χώρες που προσπαθούν να άρουν την απαγόρευση της εμπορικής φαλαινοθηρίας, την οποία είχε καθιερώσει η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας.

Εκτός από την Ιαπωνία η Νορβηγία και η Ισλανδία επιμένουν να κυνηγούν φάλαινες ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές και μέσα στα χωρικά ύδατα άλλων χωρών όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και γύρω από την Ανταρκτική.

Στην Ιαπωνία το κρέας της φάλαινας δεν είναι δημοφιλές και οι  Ιάπωνες προσπαθούν να μειώσουν τις 40 εκατομμύρια μερίδες κρέατος φάλαινας που βρίσκονται αποθηκευμένες σε καταψύκτες, προωθώντας τες στα σχολεία.

Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να εντάξουν το κρέας της φάλαινας στη σύγχρονη Ιαπωνική διατροφική κουλτούρα, αλλά και να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά θα παραμείνουν καταναλωτές και όταν μεγαλώσουν, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τη φαλαινοθηρία.

Στις 5 Νοεμβρίου, οι Ιάπωνες ξεκινούν επίσημα το κυνήγι της φάλαινας και η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ως ημέρα παγκόσμιας διαμαρτυρίας κατά της φαλαινοθηρίας. Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέχθηκε η πρεσβεία της Ιαπωνίας για την αυριανή διαμαρτυρία στην οποία θα συμμετέχουν και οι Οικολόγοι Πράσινοι.