Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ σχετικά με την κλιματική αλλαγή, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν από τις 4 έως τις 15 Ιουνίου στη Βόννη, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρουσιάσει τη συμβολή της με στόχο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «να οριστούν πιο φιλόδοξοι στόχοι στο πλαίσιο της διεθνούς δράσης για το κλίμα έως το 2020». Η διάσκεψη, μολονότι πραγματοποιείται σε επίπεδο διοικητικών υπαλλήλων κυρίως, στις 5 και 6 Ιουνίου θα περιλαμβάνει συζητήσεις υπουργικού επιπέδου.

Η δεκαήμερη συνεδρίαση αποτελεί, σύμφωνα με την ΕΕ, μια ευκαιρία για να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος με στόχο τη σύναψη παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα για την περίοδο μετά το 2020 -η οποία συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος- καθώς και για τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της διεθνούς δράσης για το κλίμα πριν από το 2020. Αυτά τα μέτρα είναι αναγκαία για τη γεφύρωση του μεγάλου χάσματος που διαπιστώνεται μεταξύ των σημερινών δεσμεύσεων των χωρών για τον περιορισμό των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και της μείωσης των εκπομπών που χρειάζεται προκειμένου να μην αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με την μέση τιμή της θερμοκρασίας που επικρατούσε πριν τη βιομηχανική εποχή.

Η επίτροπος Κόνι Χίδεγκαρντ, αρμόδια για θέματα δράσης για το κλίμα, δήλωσε: «Μολονότι έχουμε ήδη στρέψει την προσοχή μας πέρα από τα χρονικά όρια της τρέχουσας δεκαετίας, είναι επίσης πολύ σημαντικό να ενισχυθεί η δράση για την περίοδο μέχρι το 2020. Η ΕΕ θα υπερβεί ουσιαστικά τους στόχους της μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές που είχαν καθοριστεί για την περίοδο μέχρι το 2020 στο Πρωτόκολλο του Κιότο. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποφασιστική πολιτική δράση που ανέλαβαν η ΕΕ και τα κράτη-μέλη εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Έχουμε συμβάλει σημαντικά στη γεφύρωση του “κενού φιλοδοξίας” δηλαδή του χάσματος μεταξύ των μέτρων που είναι ανάγκη να ληφθούν παγκοσμίως και αυτών που οι χώρες προτίθενται να λάβουν έως το τέλος αυτής της δεκαετίας. Έως τον Οκτώβριο η ΕΕ θα εγκρίνει τη συμβολή της στη διεθνή συμφωνία για το κλίμα για την περίοδο μετά το 2020. Και ζητάμε από άλλες μεγάλες οικονομίες να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις για την επίτευξη πιο φιλόδοξων μέτρων».

Από πλευράς Προεδρίας του Συμβουλίου ο Γιάννης Μανιάτης, υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας, πρόσθεσε: «Στη συνάντηση αυτή πρέπει να σημειωθεί σοβαρή πρόοδος για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τις πληροφορίες που πρέπει να παράσχουν οι χώρες όταν προτείνουν τη συμβολή τους για τη μείωση των εκπομπών στο πλαίσιο της συμφωνίας για την περίοδο μετά το 2020. Η συμφωνία σχετικά με τις πληροφορίες αυτές είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί ότι η συμβολή των χωρών στη μείωση των εκπομπών θα είναι διαφανής και θα μπορεί να γίνει πλήρως κατανοητή. Στη Βόννη πρέπει επίσης να προετοιμάσουμε το έδαφος για μια απόφαση σχετικά με τις δυνατότητες μεγαλύτερης μείωσης των εκπομπών σε παγκόσμιο επίπεδο πριν από το 2020. Η ΕΕ επιθυμεί να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τα δύο αυτά ζητήματα στη διάσκεψη για το κλίμα στη Λίμα, τον Δεκέμβριο».

Οι συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης των υπουργών στις 5 Ιουνίου θα επικεντρωθούν στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν οι ανεπτυγμένες χώρες ώστε να λάβουν πιο φιλόδοξα μέτρα όσον αφορά τη δράση τους για το κλίμα κατά τη δεύτερη περίοδο δεσμεύσεων του Πρωτοκόλλου του Κιότο, δηλαδή από το 2013 έως το 2020. Στον διάλογο μεταξύ των υπουργών στις 6 Ιουνίου θα συζητηθεί η μελλοντική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, καθώς και οι τρόποι να ενισχυθεί η δράση όλων των χωρών για το κλίμα με πιο φιλόδοξα μέτρα πριν από το 2020.

Στις συνεδριάσεις σε υπουργικό επίπεδο η ΕΕ θα παρουσιάσει τις εμπειρίες της σχετικά με την επίτευξη και την υπέρβαση των στόχων της όσον αφορά τις εκπομπές και θα εκθέσει τις ιδέες της σχετικά με τη διαμόρφωση της μελλοντικής παγκόσμιας συμφωνίας.