Τι κοινό έχουν οι ακρίδες με τον άνθρωπο

Κοινή συνισταμένη ο... έρωτας


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
23:31
01/06/2014
Τι κοινό έχουν οι ακρίδες με τον άνθρωπο
loading

Τι κοινό μπορεί να έχουν οι ακρίδες με τον άνθρωπο; Φαίνεται, ότι τα μικροσκοπικά αυτά έντομα –σε σχέση με ένα μέσο άνθρωπο- έχουν ένα κοινό τελετουργικό, σε ό,τι αφορά το… ζευγάρωμα!

Και χωρίς να θέλουμε να προκαταβάλουμε πού μπορεί να πάει ο νους σας, αυτό στο οποίο αναφερόμαστε είναι ότι πριν από την… πράξη, προηγείται ένα πλουσιοπάροχο γεύμα.

Ο έρωτας περνάει από το στομάχι δε λένε;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα θηλυκά έντομα είναι πιο πιθανό να ζευγαρώσουν με ένα αρσενικό, που τους έχει πάει τροφή, με τη μορφή μιας γιγαντιαίας -για τις διαστάσεις τους- μπάλας ζελέ (συνήθως στο ένα τρίτο του μεγέθους τους).

Μάλιστα, εκείνα τα αρσενικά που τολμήσουν να διανοηθούν ότι θα μπορούσαν να ζευγαρώσουν μαζί τους, χωρίς να έχουν φροντίσει να ικανοποιήσουν πρώτα το στομάχι των θηλυκών… το πιο πιθανό είναι να απορριφθούν κλοτσηδόν!

Το να προσφέρουν τα αρσενικά στα θηλυκά δώρα με τη μορφή τροφής κατά τη διάρκεια των ερωτοτροπιών ή του ζευγαρώματος, είναι κάτι κοινό στον κόσμο των εντόμων. Ωστόσο, οι εντομολόγοι εκφράζουν διαφορετικές απόψεις ως προς το γιατί εξελίχθηκε αυτή η πρακτική.

Οι δύο βασικές θεωρίες είναι ότι τα αρσενικά χρησιμοποιούν την τροφή για να αποσπάσουν την προσοχή των θηλυκών, έτσι ώστε να μπορέσουν να ζευγαρώσουν για περισσότερο διάστημα, ή επειδή αν τα θηλυκά τραφούν καλά, διασφαλίζονται γεροί απόγονοι.

Ο εξελικτικός βιολόγος από το πανεπιστήμιο του Σάσεξ Dr James Gilbert, ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Ντέρμπι Karim Vahed και ερευνητές από την Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια και από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Ciudad Victoria στο Μεξικό, στην προσπάθειά τους να λύσουν το «μυστήριο» γύρω από τα τελετουργικά του φλερτ των εντόμων, μελέτησαν 44 είδη από ακρίδες (γνωστές ως katydids).

Η μελέτη τους, αποκάλυψε ότι οι αρσενικές ακρίδες προσφέρουν ένα πλουσιοπάροχο γεύμα στις θηλυκές ακρίδες, για να παρατείνουν τη μεταφορά σπέρματος, διασφαλίζοντας όχι τόσο την «ποιότητα» των απογόνων, όσο την… ποσότητά τους.

Τα συμπεράσματα των ερευνών τους θα δημοσιευτούν στο επιστημονικό περιοδικό Evolution.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει