«Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση με συγκεκριμένη πολιτική καθορίζει την εφαρμογή δικτύων πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων, στην Ελλάδα συστηματικά αγνοήσαμε κάθε φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση. Επειδή, τα κριτήρια για το ποια πολιτική θα εφαρμοστεί στη διαχείριση των απορριμμάτων τα καθόρισαν εθνικοί εργολάβοι με την κυβέρνηση και συνεργαζόμενους περιφερειάρχες» υπογράμμισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Μάρκος Μπόλαρης, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Β.Δ Θεσσαλονίκης

Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής κίνησης «Συμμετέχω» και η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Χ. Παλιαδέλη, συναντήθηκαν με εκπροσώπους εργαζομένων, οι οποίοι τόνισαν πως η μεγάλη έλλειψη προσωπικού μειώνει την ποιοτική απόδοση του έργου. Στην συζήτηση τέθηκαν και ζητήματα τεχνικής προόδου του έργου της περιφερειακής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο κ. Μπόλαρης επεσήμανε ότι οι Περιφέρειες έπρεπε να επικαιροποιήσουν τους περιφερειακούς σχεδιασμούς διαχείρισης στερεών αποβλήτων σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία που εφαρμόζεται σ’ ολόκληρη την Ευρώπη και η οποία έχει μεν κυρωθεί με νόμο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά παραμένει ανενεργή.

«Από το “δόγμα του θάβω” επιδιώκεται να περάσουμε στο “δόγμα του καίω”, κατά παράβαση των κοινοτικών κανόνων, αγνοώντας την επικαιροποίηση των περιφερειακών σχεδιασμών. Οι Περιφέρειες οφείλουν να δράσουν σε απολύτως αντίθετη κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως «Εμείς έχουμε σχέδιο και τολμούμε να θέσουμε το θέμα».

Τι προτείνει ο κ. Μπόλαρης για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Την άμεση εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πολιτικής με δημιουργία δικτύων πρόληψης, ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων κατά 65% έως το 2020, όπως έχει πετύχει ολόκληρη η Ευρώπη.

-Να εφαρμόσουμε την μόνη συμβατή με την πολιτική της Ε.Ε. πρόταση, για την διαχείριση των απορριμμάτων. Πρόταση με ασύγκριτα χαμηλότερο κόστος από την κατασκευή των εργοστασίων διαχείρισης σύμμικτων απορριμμάτων που θέλει να επιβάλλεται.

-Να μην υιοθετήσουμε την απαρχαιωμένη μέθοδο της καύσης σκουπιδιών.

-Να μην αγοράσουμε μηχανήματα απαξιωμένης τεχνολογίας ταφής και καύσης τα οποία είναι ξεπερασμένα και δεν εναρμονίζονται με τις Ευρωπαικές Οδηγίες.

-Να μην καίμε τα απορρίμματα που είναι κοινωνικός πόρος, αλλά να αξιοποιήσουμε για κοινωνικό όφελος.

Ο κ. Μπόλαρης , τόνισε πως «οι Περιφέρειες πρέπει να εφαρμόσουν τις φιλικές προς το περιβάλλον Ευρωπαϊκές πολιτικές διαχείρισης και να απορρίψουν την απαρχαιωμένη πολιτική. Αυτό παραμένει ανοικτό και είναι στο χέρι μας! Οι επικείμενες περιφερειακές εκλογές θα καθορίσουν αν τελικά η ισχυρή διαπλοκή των εθνικών εργολάβων θα επιβάλλει την πολιτική της ή εάν θα πορευτούμε άμεσα και αποφασιστικά στον περιβαλλοντικά ορθό δρόμο διαχείρισης σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, προστατεύοντας την υγεία των πολιτών.»