Ποιο είδος καρχαρία κινδυνεύει να αφανιστεί στο Αιγαίο

Ξεκινάει τον Σεπτέμβριο πρόγραμμα για τη διάσωσή τους


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
13:42
26/06/2020
Ποιο είδος καρχαρία κινδυνεύει να αφανιστεί στο Αιγαίο
9
loading

Η σημερινή μέρα έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνής Ημέρα Καρχαρία με στόχο να στρέψει τα βλέμματα στην επιτακτική ανάγκη προστασίας των θηλαστικών και δη των αγγελοκαρχαριών. Ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να αποτελούν μία από τις πιο απειλούμενες ομάδες καρχαριών στο κόσμο που είναι γνωστές ως ρίνες.

«Είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι προσπάθειές μας για την προστασία των αγγελοκαρχαριών στο Αιγαίο, μιας περιοχής ιδιαίτερα σημαντικής για τους Μεσογειακούς πληθυσμούς 3 ειδών ( Ακανθορίνα, Ματορίνα και Αγγελοκαρχαρίας). Έτσι την 1η Διεθνή Ημέρα Αγγελοκαρχαρία θα θέλαμε να ανακοινώσουμε την έναρξη του νέου μας προγράμματος με τίτλο "Ενίσχυση της Διατήρησης των Αγγελοκαρχαριών στο Νότιο Αιγαίο", που πρόκειται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2020 με τη χρηματοδότηση του Shark Conservation Fund» αναφέρει το δελτίο Τύπου της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea.

«Στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα εντοπίζεται μεγάλος αριθμός καταγραφών και των τριών ειδών αγγελοκαρχαρία, κάτι που υποδεικνύει την σημαντικότητα και τη μοναδικότητα της περιοχής» αναφέρει και μας προσκαλεί όλους, με αφορμή τη σημερινή ημέρα, να χρησιμοποιήσουν το hashtag #AngelSharkDay.

Κύριες απειλές των αγγελοκαρχαριών, που είναι πεπλατυσμένοι καρχαρίες, είναι η αλιεία από τράτες, δίχτυα και παραγάδια βυθού καθώς και η συνολική υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων τους.

«Βέβαια, όταν βλέπουμε να πωλούνται ψάρια με την ένδειξη "ρίνα", δεν είναι απαραίτητο ότι είναι αγγελοκαρχαρίας καθώς τις περισσότερες φορές πρόκειται για σαλάχι. Ωστόσο, πρόσφατα διαπιστώθηκε στη Χίο, μετά από καταγγελία ότι πωλούνταν αγγελοκαρχαρίας, κάτι φυσικά που απαγορεύεται», ξεκαθαρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιωάννης Γιώβος από την iSea. Προσθέτει, μάλιστα, ότι αν συνεχιστεί αυτή τη κατάσταση παγκοσμίως και τα 22 είδη του αγγελοκαρχαρία, θα εξαφανιστούν.

«Στη μείωση του είδους, εκτός από την παρεμπίπτουσα αλιεία, συντελεί και το γεγονός ότι κάνουν λίγα μωρά-2 ή 3- τα οποία μεγαλώνουν πολύ αργά», εξηγεί ο κ. Γιώβος.

Σημειώνεται ότι το Αιγαίο αποτελεί ίσως τη μοναδική περιοχή της Μεσογείου που εντοπίζονται και τα 3 είδη αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό των καταγραφών που έχει εντοπίσει η οργάνωση έως σήμερα, προκύπτει από άτομα που έχουν αλιευτεί.

«Μέσω αυτού του προγράμματος θα γίνει προσπάθεια για την αποτελεσματικότερη προστασία τους μέσα από την επιστημονική έρευνα, την ενδυνάμωση των εμπλεκομένων στην αλιεία και τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου», καταλήγει ο κ. Γιώβος.

(φωτογραφίες από iSea)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Ντένις τρομερός

  Σοβαρότητα μηδέν , διαβάζεις άρθρα και σχόλια τον 21ο Αιώνα και δεν ξέρεις να κλάψεις ή να γελάσεις ;
  Μάγκες μου ο Καρχαρίας περί ού ο λόγος είναι ο «ανώτερος Θαλάσσιος Θηρευτής» !
  Δεν χρειάζεται λοιπόν να τον κλαίμε διότι όλα τα θαλάσσια είδη κινδυνεύουν απ’ αυτόν !
  Αφήστε λοιπόν ανθρωπάκια τις κλάψες !
  Ασχοληθείτε με άλλα είδη υπό εξαφάνιση , από τις θάλασσες ,τη στεριά , τον ουρανό !
  Επίσης με τις Α.Π. Ε που ειδικά εμείς οι Έλληνες ενώ έχουμε σε αφθονία τις σνομπάρουμε . Το φυσικό μας περιβάλλον που μολύνουμε καθημερινά ανεπανόρθωτα !
  Και μετά κλαφτείτε για τους καρχαρίες !!!!
  Μόνο ότι είναι μόδα - κομπλεξικά ανθρωπάκια !

 2. avatar Bougatsas

  ΣΧΗΜΑ ΟΞΥΜΩΡΟ: ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΙ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ ΝΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ;;

  1. avatar @Bougatsas

   Τής στεριάς είναι μεταλλαγμένοι καί από καταβολής βάση τής θεωρίας τού Δαρβίνου είναι καί οι πιο αδηφάγα είδη. Ακόμα καί τής θάλασσας μπροστά τους είναι μαρίδες.

   1. avatar Bougatsas

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ-ΜΟΥ ΕΛΥΣΕΣ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΝΑ ΤΟΣΟ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕ. ΤΩΡΑ ΞΕΡΩ

 3. avatar PADI-ANDI

  Καλή προσπάθεια, αλλά θέλει πολύ δουλειά.

 4. avatar ΠΡΟΒΑΤΙΝΑ ‘Η ΘΑΝΑΤΟΣΤΤΤ

  Η τράτα είναι το μόνο αλιευτικό μέσο που τον εξολοθρεύει.

 5. avatar ΓΤΠ Έλληνες

  Οι βασιλακόπουλοι?

 6. avatar ΧΧΧΧΧΧ

  καποιοι τραχανοπλαγιαδες ομως που θελουν να λεγονται και Ελληνες, αλλα ειναι βαρβαροι και [...] ,πιανουν κατι καρχαριες στο Αιγαιο με υπερσυγχρονα μεσα και καμαρωνουν κιολας οτι κατι πετυχαν!Επειδη εχουν μικρο [...] ξεσπανε στα ζωα γιατι δε τους κανει κουκου και καπου θελουν να δειξουν και καλα ποσο [...], ε συγγνωμη ανδρες ειναι

 7. avatar 1+1

  Μακάρι!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει