«Σημαντική επιτυχία» και «μεγάλο βήμα» χαρακτηρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «Καλλιστώ» και «Αρκτούρος» την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τη λήψη μέτρων διαχείρισης περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές, η οποία ανακοινώθηκε χθες από το ΥΠΕΚΑ.

«Το Πρωτόκολλο αντιμετώπισης των περιστατικών αλληλεπίδρασης ανθρώπου και αρκούδας που θεσπίστηκε χθες, αποτελεί μία σημαντική επιτυχία!» αναφέρει ο επιστημονικός συνεργάτης και επιστημονικός υπεύθυνος της οργάνωσης
«Καλλιστώ» τονίζοντας, ωστόσο, πως το Πρωτόκολλο αυτό «θα πρέπει να αποτελέσει λειτουργικό μέρος ενός συνολικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αρκούδα, το οποίο συνεπάγεται την επικαιροποίηση, θεσμοθέτη και έμπρακτη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης στο άμεσο μέλλον».

«Η θεσμοθέτηση βασικών κανόνων συνεργασίας των Υπηρεσιών της Πολιτείας με τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις προς την κατεύθυνση της ομαλής συνύπαρξης του ανθρώπου με την άγρια πανίδα, ήταν από τους πρωταρχικούς στόχους του Αρκτούρου. Ο στόχος αυτός έχει πλέον επιτευχθεί και αποτελεί πλέον ένα από τα μεγάλα βήματα για την προστασία της άγριας ζωής και γενικότερα της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα» σημειώνει ο διευθυντής Προγραμμάτων του Αρκτούρου, βιολόγος Λάζαρος Γεωργιάδης.

Στο χέρι όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και το νέο σχήμα να αποδειχτεί λειτουργικό και, κυρίως, αποτελεσματικό για την ασφάλεια τόσο των κατοίκων των περιοχών που ζουν οι αρκούδες όσο και των ίδιων των ζώων, υπογραμμίζουν οι δύο οργανώσεις.

Με την υπογραφή της ΚΥΑ θεσπίζεται για πρώτη φορά ένα ενιαίο Πρωτόκολλο, βάσει του οποίου συγκροτούνται τρία όργανα για το συντονισμό των ενεργειών που απαιτούνται σε κάθε περίπτωση: η Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή, η Συντονιστική Επιτροπή διαχείρισης κρίσεων και οι κατά τόπους Ομάδες Άμεσης Επέμβασης. Και στα τρία όργανα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δύο περιβαλλοντικών οργανώσεων, με επιστημονικό και εξειδικευμένο προσωπικό στη διαχείριση άγριων ζώων.

Εκτίμηση των δύο οργανώσεων είναι ότι ο νεοσύστατος αυτός μηχανισμός κινείται στη σωστή κατεύθυνση συμπληρώνοντας ταυτόχρονα ένα μεγάλο κενό, τόσο για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών όσο και συνολικότερα με σκοπό την ελαχιστοποίηση της σύγκρουσης του ανθρώπου με είδη της άγριας πανίδας.

Ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σημεία, οι δύο οργανώσεις κρίνουν:

– Την ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο (ΥΠΕΚΑ, ΥΠΑΑΤ, Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Γενικές Διευθύνσεις Δασών, Δασαρχεία, Περιφέρειες, ΕΛΓΑ, Επιστημονική κοινότητα, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην αντιμετώπιση των περιστατικών.

– Την ειδική μέριμνα για ταχεία εκτίμηση και αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των ζημιών στο αγροτικό και κτηνοτροφικό κεφάλαιο από άγρια ζώα.

– Την αναγνώριση εκ μέρους της Πολιτείας ότι για τη σύγκρουση ανθρώπου και άγριων ζώων δεν ευθύνονται μόνο τα ζώα αλλά υπάρχουν και ανθρωπογενή αίτια.