Διόρθωση: Όπως ενημερωθήκαμε από τα Ellinika Hoaxes, η συγκεκριμένη είδηση δεν επιβεβαιώνεται.

Αρχικά, διαβάστε το κείμενο όπως είχε δημοσιευτεί πρώτη φορά, πριν επιβεβαιώσουμε το ότι η είδηση είναι παραπλανητική και δεν ισχύει:

Η καραντίνα που έχει επιβληθεί σε πολίτες σε πολλές χώρες του πλανήτη έχει αλλάξει τις ισορροπίες στο περιβάλλον και έχει αφήσει χώρο σε πλάσματα του ζωικού βασιλείου να βρεθούν σε σημεία όπου μέχρι χθες η ανθρώπινη δραστηριότητα ήταν έντονη.

Αυτό συμβαίνει και στη Βενετία, μία πόλη με έντονη τουριστική κίνηση, της οποίας τα περίφημα κανάλια γέμιζαν με πλοιάρια και γόνδολες.

Ο κορονοϊός έχει πλήξει με σφοδρότητα την Ιταλία, με αποτέλεσμα ντόπιοι και τουρίστες να μην κυκλοφορούν στους δρόμους.

Η ερημιά αυτή φαίνεται ότι έδωσε την ευκαιρία σε κύκνους και δελφίνια να κάνουν την εμφάνισή τους στα κανάλια της πόλης του ιταλικού Βορρά, όπως αναφέρει το ABC News.

Η πανδημία έχει μια απροσδόκητη παράπλευρη συνέπεια στο φυσικό περιβάλλον της Βενετίας, όπου τα συνήθως θολά νερά των καναλιών έχουν καθαρίσει και να μπορεί κάποιος να δει τα ψάρια κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Μπορεί λοιπόν η τουριστική βιομηχανία της Ιταλίας να έχει πληγεί, ωστόσο οι κάτοικοι της Βενετίας αναρτούν φωτογραφίες στα social media από τα ήρεμα πια κανάλια, με κύκνους και δελφίνια να κολυμπούν στο λιμάνι.

Ωστόσο, το διάφανο νερό δεν αποτελεί δείγμα καλύτερης ποιότητας ύδατος όσο αποτέλεσμα μειωμένης κυκλοφορίας βαρκών, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινοπραξίας για την Επιστημονική Έρευνα στη Λιμνοθάλασσα της Βενετίας, Pierpaolo Campostrini.

«Η χαμηλή θολούρα του νερού δεν σημαίνει καθαρότητα» είπε. Η χαμηλή θερμοκρασία του ύδατος επίσης παίζει κάποιο ρόλο.

Εν μέσω κρίσης, τα καθαρά νερά είναι μια μικρή ανακούφιση για τη Βενετία, που πριν από λίγους μήνες υπέστη τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 50 ετών, οι οποίες προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στην πόλη με τη μακραίωνη ιστορία.

Περισσότερα από 35.000 κρούσματα κορονοϊού έχουν επιβεβαιωθεί σε όλη την Ιταλία, που πλησιάζει τους αριθμούς της Κίνας, σύμφωνα με τις μελέτες του πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ίσως η εικόνα των κύκνων και των δελφινιών να είναι μια εικόνα ελπίδας, μέσα στη δίνη της υγιειονομικής κρίσης της χώρας.

Και τώρα διαβάστε την πραγματική είδηση. Πράγματι τα κανάλια της Βενετίας καθάρισαν χάρη στη μείωση της κυκλοφορίας των πλοιαρίων λόγω της καραντίνας, ωστόσο δεν εμφανίστηκαν δελφίνια στα κανάλια της, ενώ αναφορικά με τους κύκνους είναι συχνοί επισκέπτες στο νησί Μπουράνο, ένα νησί στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.

Τι ισχύει;

Ο υπό εξέταση ισχυρισμός ξεκίνησε από δύο δημοσιεύσεις στην πλατφόρμα του Twitter. Σύμφωνα με την πρώτη μια χρήστης του Twitter, η Ahuja, που ζει στο Νέο Δελχί της Ινδίας, ισχυρίστηκε πως η επιδημία του κορωνοϊού είχε ως αποτέλεσμα το καθάρισμα του νερού των καναλιών της Βενετίας. Ως εκ τούτου τα ψάρια είναι πλέον ορατά και κύκνοι έκαναν την εμφάνισή τους.

Όπως αργότερα παραδέχτηκε, επρόκειτο για επεξεργασία εικόνων τις οποίες συγκέντρωσε από το διαδίκτυο. Επίσης αγνοούσε πως οι κύκνοι είναι συχνοί επισκέπτες του Μπουράνο, του χρωματιστού νησιού της Ιταλίας ήδη προτού ξεσπάσει εκεί ο κορωνοϊός. Όπως δήλωσε η Ahuja, στόχο είχε να φέρει χαρά με αυτό της το δημοσίευμα, ωστόσο δεν διέγραψε την φωτογραφία από τον λογαριασμό της η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερο από 700 χιλιάδες likes.

To Δελφίνι

Η δεύτερη δημοσίευση έγινε από τον χρήστη Gianluca De Santis. Σε αυτή ο χρήστης ισχυρίζεται πως τα κανάλια της Βενετίας έχουν καιρό να υπάρξουν τόσο καθαρά, με αποτέλεσμα δελφίνια να κάνουν την εμφάνιση τους. “Η φύση φαίνεται να έκανε μιαν επανεκκίνηση”.

Ωστόσο, το βίντεο δεν έχει ουδεμία σχέση με τα κανάλια της Βενετίας. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το λιμάνι του Κάλιαρι στη Σαρδηνία. Το βίντεο κοινοποιήθηκε στην πλατφόρμα του Youtube στις 14 Μαρτίου του 2020

Από τα κτήρια που υπάρχουν στο επίμαχο βίντεο, εντοπίσαμε την ακριβή θέση της βιντεολήψης.

Συμπέρασμα

Πράγματι τα κανάλια της Βενετίας καθάρισαν χάρη στη μείωση της κυκλοφορίας των πλοιαρίων λόγω της καραντίνας, ωστόσο δεν εμφανίστηκαν δελφίνια στα κανάλια της, ενώ αναφορικά με τους κύκνους είναι συχνοί επισκέπτες στο νησί Μπουράνο, ένα νησί στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.