Ονομάστηκε «κομήτης του αιώνα» και σύντομα θα κληθεί να «αποδείξει» εάν δικαιούται τον παραπάνω χαρακτηρισμό.

Ο λόγος για τον κομήτη ISON που ανακαλύφθηκε πέρυσι το Σεπτέμβριο και οι προβλέψεις των επιστημόνων ήθελαν να γίνει ο πιο λαμπερός κομήτης που θα δει ποτέ ανθρώπινο μάτι.

Ο ISON πλησιάζει γοργά τον πυρήνα του ηλιακού μας συστήματος και ήδη είναι τόσο φωτεινός, που είναι ορατός ακόμα και με κιάλια ή με ένα μικρό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο. Ταξιδεύει με ταχύτητα 377 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και πιστεύεται ότι μέχρι το Δεκέμβριο, θα μπορεί να τον δει κανείς ακόμα και με γυμνά μάτια.

Το γεγονός όμως ότι είναι πλέον ορατός ακόμη και με απλό εξοπλισμό, προκάλεσε χαρά στις τάξεις των ερασιτεχνών αστρονόμων, με τις πρώτες εικόνες του κομήτη να κυκλοφορούν ήδη στο διαδίκτυο.

Αυτή τη στιγμή, ο παγωμένος κομήτης διασχίζει τον αστερισμό της Παρθένου. Θα φθάσει στο κοντινότερο σημείο από τον Ήλιο στις 28 Νοεμβρίου, σε απόσταση περίπου 1,2 εκατ. χιλιομέτρων από αυτόν, και όλα τα τηλεσκόπια θα είναι στραμμένα πάνω του για να δουν αν θα επιβιώσει από τη στενή επαφή του με το άστρο μας, οπότε η θερμοκρασία του κομήτη αναμένεται να ανέβει στους 2.760 βαθμούς Κελσίου.

Εάν τα καταφέρει και επιβιώσει, μπορεί να προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα στη Γη. Προς το παρόν, οι εκτιμήσεις των αστρονόμων διίστανται για το τι πρόκειται να συμβεί, καθώς πρόκειται για ένα κομήτη, ο οποίος μάλλον προέρχεται από το μακρινό Νέφος του Όορτ και σύμφωνα με τους υπολογισμούς κάνει την πρώτη «επίσκεψή» του στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος.