Ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη έκρηξη στο σύμπαν

Έγινε από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα μακρινού γαλαξία


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
8:57
28/02/2020
Ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη έκρηξη στο σύμπαν
3
loading

Μια έκρηξη στο σύμπαν που είναι πολύ ισχυρότερη από κάθε άλλη που έχει ποτέ παρατηρηθεί ανακάλυψαν οι αστρονόμοι.

Η έκρηξη στην «καρδιά» ενός μακρινού σμήνους γαλαξιών, η οποία προερχόταν πιθανότατα από μια τεράστια μαύρη τρύπα, απελευθέρωσε πενταπλάσια ενέργεια από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ και άφησε πίσω της μια τεράστια κοιλότητα - 15 φορές μεγαλύτερη από το γαλαξία μας - στα καυτά αέρια γύρω από τη μαύρη τρύπα.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τη δρα Σιμόνα Τζιακιντούτσι του Ερευνητικού Εργαστηρίου του Ναυτικού των ΗΠΑ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal», συνδύασαν παρατηρήσεις από τα διαστημικά τηλεσκόπια Chandra και ΧΜΜ-Newton, καθώς και δύο άλλα επίγεια παρατηρητήρια στην Αυστραλία και στην Ινδία.

Η έκρηξη στο γαλαξιακό σμήνος του Οφιούχου σε απόσταση περίπου 390 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη προερχόταν πιθανότατα από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα σε έναν από τους κεντρικούς γαλαξίες του σμήνους. Η ενέργεια που απελευθερώθηκε από την έκρηξη, είναι εκατοντάδες χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από τις τυπικές εκρήξεις που παρατηρούνται στους γαλαξίες.

Τα σμήνη γαλαξιών είναι οι μεγαλύτερες δομές στο σύμπαν που συγκρατούνται από τη βαρύτητα, αποτελούμενα από χιλιάδες γαλαξίες, σκοτεινή ύλη και καυτά νέφη αερίων. Από την άλλη, οι μαύρες τρύπες που συνεχώς έλκουν ύλη προς αυτές, συχνά «εξακοντίζουν» τεράστιες ποσότητες υλικών και ενέργειας. Αυτό συμβαίνει όταν η ύλη που «καταβροχθίζεται» από τη μαύρη τρύπα, εκτινάσσεται με εκρηκτικό τρόπο προς τα έξω.

Η εκρηκτική δραστηριότητα της μαύρης τρύπας στον Οφιούχο πρέπει πια να έχει σταματήσει, καθώς οι αστρονόμοι δεν βλέπουν άλλα ίχνη στα ραδιοτηλεσκόπια τους. Όπως είπαν, δεν μπορούν να γνωρίζουν γιατί η συγκεκριμένη έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Giorgis

  Απλώς ρεύτηκε αφού έτρωγε καλά επί εκατομμύρια χρόνια. Μήπως ήταν ένα μικρό big bang?

 2. avatar Δημήτρης766

  Έκρηξη λέει στον Οφιούχο, 390 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Και υπάρχουν [...] \"επιστήμονες\" που σπαταλάνε χρόνο, ενέργεια και χρήματα και ασχολούνται. Που δε κοιτάνε εδώ τι γίνεται και πως θα καλυτερέψει η ζωή τών ανθρώπων, ασχολούνται με ηλιθιότητες.

  1. avatar Θαλής

   Εύγε, τα ίδια λέγανε και επί ιεράς εξέτασης. Έχεις μείνει λίγο πίσω.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει