Οργή προκάλεσε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, το οποίο δείχνει ομάδα νεαρών στη Νιγηρία να σέρνουν σε σκονισμένο δρόμο έναν μανάτο.

Όπως αναφέρει το BBC, το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας διεξάγει έρευνα για το περιστατικό που αφορά στο συγκεκριμένο ζώο που απειλείται με εξαφάνιση, το οποίο επίσης είναι γνωστό ως θαλάσσια αγελάδα.

Δεν έχει καταστεί σαφές πότε έχει κινηματογραφηθεί το βίντεο.

Το ζώο ήταν δεμένο με σχοινιά και φαίνεται να προσπαθεί να ξεφύγει.

Η αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος της Νιγηρίας Sharon Ikeazor ονόμασε το βίντεο «πολύ λυπηρό» και ανέφερε ότι οι Αρχές προσπαθούσαν να σώσουν το πλάσμα. Επίσης επεσήμανε ότι το περιστατικό σημειώθηκε στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα και κάλεσε σε εγρήγορση ώστε να «εκπαιδευθούν οι πολίτες για να προστατεύσουν τους μανάτους».

Οι μανάτοι είναι μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά ως επί το πλείστον φυτοφάγα. Το κυνήγι τους είναι παράνομο στη Νιγηρία, ωστόσο σκοτώνουν τα ζώα για το κρέας τους και τα όργανά τους χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική.

Πολλοί άνθρωποι είναι φτωχοί στο Δέλτα του Νίγηρα παρά τον πλούτο της περιοχής.

Η ομάδα πίεσης «Blue Planet Society», που διεξάγει εκστρατεία για τη διατήρηση της ζωής στους ωκεανούς, ανέφερε ότι ήταν τόσο σοκαριστικό που «ένα υποτιθέμενο είδος όπως ο μανάτος της Δυτικής Αφρικής, μπορεί να κακοποιηθεί με τέτοιο τρόπο δημόσια».

Υπάρχουν περίπου 10.000 μανάτοι κατά μήκος της ακτής της Δυτικής Αφρικής, ωστόσο ο αριθμός τους μειώνεται με δραματικό ρυθμό.