Έχει εκτενώς μελετηθεί η αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, όπως στο διάστημα. Η NASA και η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία είχαν επιχειρήσει να καταγράψουν τις αντιδράσεις περιστεριών και γατών στις συνθήκες αυτές σε ένα παράξενο και μάλλον αμφιλεγόμενο πείραμα του 1947.

Οι επιστήμονες γνώριζαν πως οι γάτες έχουν την ικανότητα να προσγειώνονται με τα πόδια ακόμα και με δεμένα μάτια.
Ωστόσο, όπως φαίνεται στο βίντεο, η ικανότητα αυτή προϋποθέτει η γάτα να αντιλαμβάνεται πού είναι το «κάτω» ούτως ώστε να πέσει με τα πόδια της.

Η ομάδα της Nasa έκανε το ίδιο πείραμα και με περιστέρια που φαίνονται να αποπροσανατολίζονται και να πετούν ανάποδα.

Τα πρώτα εκείνα πειράματα άνοιξαν το δρόμο για εκτενέστερη έρευνα από τους ειδικούς της Διαστημικής Υπηρεσίας σχετικά με το πώς τα ζώα συμπεριφέρονται σε συνθήκες μικροβαρύτητας- ανάμεσά τους ποντίκια, ψάρια και σκίουροι.

«Είναι εκπληκτικό πόσο γρήγορα προσαρμόζονται τα ζώα» δήλωσε η Laura Lewis, μέλος της Institutional Animal Care and Use επιτροπής της Nasa.

«Μέσα σε πέντε λεπτά τα ποντίκια αιωρούνταν χωρίς να σταματήσουν να καθαρίζονται ή να τρώνε, όπως ακριβώς θα έκαναν κι αν ακουμπούσαν στη Γη», τόνισε.

«Παρότι ελέγχουμε τα πρότζεκτ μας στο έδαφος και σε προσομοιωτές, όταν βρεθούμε στο διάστημα μας εκπλήσσει το πόσα μπορούμε να μάθουμε», πρόσθεσε.

Από την εποχή των πειραμάτων αυτών η Nasa έχει διανύσει πολύ δρόμο. Το 1996 υιοθέτησε τις βασικές αρχές για την ηθική φροντίδα και χρήση ζώων «NASA Principles for Ethical Care and Use of Animals).

Δείτε τα βίντεο…