Τον Δεκέμβριο του 2017 αποκαλύφθηκε ένας αγωγός που ανέβλυζε μολυσμένο αίμα στη μεγαλύτερη μεταναστευτική οδό του σολομού στον Καναδά.

Παρά την κατακραυγή και τον σάλο, φαίνεται πως δύο χρόνια μετά ο αγωγός συνεχίζει να απελευθερώνει το μολυσμένο περιεχόμενό του, όπως καταγράφει ο περιβαλλοντολόγος Tavish Campbell με την υποβρύχια κάμερά του στη δυτική ακτή του Καναδά, στην British Columbia.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, το αίμα είναι μολυσμένο με έναν μεταδοτικό ιό (Piscine orthoreovirus) που συναντάται σε φάρμες σολομού και μαστίζει τους πληθυσμούς του.

Ο αγωγός ανήκει σε μονάδα επεξεργασίας σολομού (Brown’s Bay Packing Company), η οποία είχε δηλώσει το 2017 πως απολυμαίνει όλα τα τοξικά απόβλητά της, κι έτσι είναι νόμιμο ό,τι κάνει. Παραθέτοντας μάλιστα το νορβηγικό μοντέλο.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα επιστημονική μελέτη να αξιολογήσει τη ζημιά που επιφέρει ο αγωγός στο θαλάσσιο περιβάλλον, ο Campbell και η ομάδα του ισχυρίζονται πως ο πληθυσμός του σολομού ανοιχτής θαλάσσης πλήττεται και μάλιστα πολύ.

«Έτσι μοιάζει μια εξαφάνιση είδους και συμβαίνει κάτω ακριβώς από τη μύτη μας», είπε χαρακτηριστικά…