Έρευνα για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων ζωοτροφών στους χοίρους διεξήγαγαν Αυστραλοί και Αμερικανοί ερευνητές.

Όπως προέκυψε, τα γουρούνια που έτρωγαν μεταλλαγμένη ζωοτροφή παρουσίαζαν συχνότερα φλεγμονές στο στομάχι, συγκριτικά με τα γουρούνια που έτρωγαν συμβατική ζωοτροφή.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Organic Systems, δίνει νέα διάσταση στη χρόνια διαμάχη για τις επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο παγκοσμίως.

Η έρευνα διεξήχθη για διάστημα 22.7 εβδομάδων με δείγμα 168 νεογέννητα γουρούνια σε χοιροτροφείο στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες τάιζαν τα 84 γουρούνια με ζωοτροφές που περιείχαν μεταλλαγμένη σόγια και καλαμπόκι και τα υπόλοιπα 84 γουρούνια με συμβατικές ζωοτροφές.

Όλα τα γουρούνια σφαγιάστηκαν πέντε μήνες μετά την έρευνα και οι επιστήμονες προχώρησαν σε αυτοψία, χωρίς να γνωρίζουν ποια ζώα ήταν εκείνα που έτρωγαν τα μεταλλαγμένα.

Κατά την εξέταση οι ερευνητές δεν παρατήρησαν διαφορές στις δυο ομάδες σε ό,τι αφορά την πρόσληψη τροφής, το βάρος, τη θνησιμότητα και την βιοχημεία του αίματος, ωστόσο όπως διαπίστωσαν, τα γουρούνια που έτρωγαν μεταλλαγμένη τροφή εκδήλωναν σε υψηλότερο ποσοστό οξεία φλεγμονή του στομάχου.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό φλεγμονών στα γουρούνια που έτρωγαν μεταλλαγμένη ζωοτροφή ήταν 32%, ενώ στα γουρούνια που έτρωγαν συμβατική ζωοτροφή ήταν μόλις 12%. Και στις δυο περιπτώσεις, οι φλεγμονές ήταν χειρότερες στα αρσενικά γουρούνια.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μήτρα των θηλυκών γουρουνιών που έτρωγαν μεταλλαγμένα ήταν κατά 25% βαρύτερη συγκριτικά με τη μήτρα των γουρουνιών της άλλης ομάδας.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων τροφών στα ζώα.

Πηγή: econews.gr