Ο επαπειλούμενος πυρηνικός όλεθρος του κόσμου ήταν αγαπημένη προβληματική στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, μόνο που η επιστήμη δεν έχει σταματήσει να συζητά τις επιπτώσεις μιας τέτοιας σύγκρουσης σε όρους καταστροφής της φύσης.

Και μια νέα μελέτη που προσομοίωσε τις συνθήκες μιας τέτοιας ατομικής σύγκρουσης μάς λέει πως ο πλανήτης θα πέσει σε έναν πυρηνικό χειμώνα.

Ακαδημαϊκοί από το Rutgers University, το University of Colorado Boulder και άλλες πανεπιστημιακές δομές εφάρμοσαν ένα νέο μετεωρολογικό μοντέλο για να δουν τι θα συμβεί στην ατμόσφαιρα της Γης αν Αμερική και Ρωσία συγκρουστούν με το πυρηνικό τους οπλοστάσιο.

Τα αποτελέσματα τα συνέκριναν μάλιστα με αντίστοιχη προσομοίωση της NASA το 2007 για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια στην πρόβλεψη. Τι θα συμβεί λοιπόν; Ο πλανήτης θα υποστεί αυτό που αποκαλούν πυρηνικό χειμώνα για τα επόμενα 10 χρόνια!

Αυτό μας λέει η μελέτη που δημοσιεύεται στο «Journal of Geophysical Research: Atmospheres», πως οι πυρηνικές εκρήξεις θα απελευθερώσουν στην ατμόσφαιρα 150 δισ. κιλά στάχτης και καπνιάς.

Τα οποία θα φτάσουν ως τη στρατόσφαιρα βυθίζοντας τη Γη στο σκοτάδι και τη βαρυχειμωνιά μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ακόμα και 7 χρόνια μετά, η σκοτεινιά θα είναι εμφανής με γυμνό μάτι. Ταυτοχρόνως, τον πρώτο χρόνο η παγκόσμια θερμοκρασία θα πέσει κατά 7 βαθμούς Κελσίου και θα φτάσει ακόμα και στους 9 βαθμούς αργότερα, επιφέροντας ακραία καιρικά φαινόμενα παντού στην οικουμένη.

Αλλά και οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν παγκοσμίως κατά 30% στους μήνες μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα, με την ανθρωπότητα να αποχαιρετά ένα καλό τμήμα των καλλιεργειών της.

Για «καταστροφικές συνέπειες διεθνώς» κάνει λόγο η μελέτη, κοιτάζοντας στα μάτια αυτά τα 15.000 πυρηνικά όπλα που θέλουν οι εκτιμήσεις να υπάρχουν στον κόσμο. Εκατό μόλις από αυτές τις πυρηνικές κεφαλές φτάνουν και περισσεύουν για τον πυρηνικό χειμώνα…