Ο δήμος Ρεθύμνης συμμετέχει και φέτος στην «Ώρα της Γης» μία πρωτοβουλία της οικολογικής οργάνωσης WWF, στην οποία συμμετέχουν πολλοί δήμοι από όλη την Ελλάδα.

«Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον και με οικολογική συνείδηση, για το 2013 ο δήμος Ρεθύμνης αποφάσισε να σβήσει τα φώτα όλων των δημοτικών κτιρίων αύριο, Σάββατο 23 Μαρτίου από τις 20.30 και για μια ώρα, ενώ, παράλληλα καλεί όλους τους Ρεθεμνιώτες να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα – την Ώρα της Γης. Στόχος είναι να συμμετέχουν όσοι περισσότεροι γίνεται και όλοι μαζί να αποδείξουν πως μπορούν οι πολίτες να δράσουν ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη» αναφέρει η δημοτική αρχή. Επισημαίνει, δε, ότι «…το θέμα περιβάλλον πρέπει να απασχολεί και τοπικούς και ιδιωτικούς φορείς».

Από την Κοζάνη μέχρι τη Φολέγανδρο και από την Αττική μέχρι τα Γρεβενά, τη Χίο, την Καβάλα και την Άνδρο, η τοπική αυτοδιοίκηση κινητοποιείται και παροτρύνει τις τοπικές κοινωνίες για δράσεις που ξεπερνούν τον συμβολισμό της παγκόσμιας εκστρατείας της Ώρας της Γης.

«Φέτος η εκστρατεία υιοθετεί το σκεπτικό της δέσμευσης “Θα το κάνω, αν το κάνεις” (I will if you will), το οποίο βασίζεται στη δημιουργία προκλήσεων που ωφελούν το περιβάλλον, την κοινωνία αλλά και την καθημερινότητα όλων» τονίζει ο δήμος.

Στη διαδικτυακή πλατφόρμα της Ώρας της Γης, οι πολίτες, όπως και οι δήμοι, μπορούν να καταθέσουν τον δικό του προσωπικό τρόπο, με τον οποίο θα πείσουν τους συμπολίτες τους να ακολουθήσουν μία από τις τρεις θεματικές δράσεις για μία καλύτερη ζωή. Έτσι, τα τρία «θα το κάνω, αν το κάνεις» για τη χώρα μας είναι: «αν πρασινίσεις το μπαλκόνι σου» (από ένα γλαστράκι δυόσμο μέχρι ολοκληρωμένο μποστάνι), «αν χαρίσεις ένα αντικείμενο που δεν χρειάζεσαι», «αν χρησιμοποιείς μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο, ή τα πόδια για τις μετακινήσεις σου».

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της WWF Ελλάς, Γιώργο Βελλίδη «η έως τώρα συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ώρα της Γης 2013 αποδεικνύει ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τους συμβολισμούς και να αφήσουμε απτή κληρονομιά στην ποιότητα ζωής μας. Η δέσμευση για μία καλύτερη ζωή μάς αφορά όλους και οι δήμοι μπορούν να δώσουν το παράδειγμα, όπως ακριβώς και ο κάθε ενεργός πολίτης. Ελπίζουμε ότι μέχρι το Σάββατο, 23 Μαρτίου, η πρόκληση για μία καλύτερη ζωή θα έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα και η φετινή Ώρα της Γης θα είναι απλά η αρχή».