Η Tetra Pak, η κορυφαία εταιρεία λύσεων επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι περισσότερες από 20 δισ. συσκευασίες της, οι οποίες πωλήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα στο 2012, έχουν την πιστοποίηση του Συμβουλίου Διαχείρισης Δασών (Forest Stewardship Council™ – FSC®).

H πιστοποίηση κατά FSC, η οποία τυπώθηκε σε 8,5 δις συσκευασίες της Tetra Pak το 2010, πιστοποιεί ότι το χαρτόνι που χρησιμοποιείται σαν πρώτη ύλη για τις συσκευασίες προέρχεται από δάση υπεύθυνης διαχείρισης και άλλες ελεγχόμενες πηγές.

«Αυτή είναι μια σαφώς θετική εξέλιξη, η οποία θα συμβάλλει στην προστασία των δασών και στη βελτίωση της διαχείρισης των πρακτικών δασοκομίας παγκοσμίως», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της WWF Σουηδίας, Håkan Wirtén. «Το WWF ενθαρρύνει την Tetra Pak και άλλες εταιρείες να αυξήσουν τη χρήση υλικών και προϊόντων πιστοποιημένων από το FSC».

Η πρώτη συσκευασία της Tetra Pak με πιστοποίηση από το FSC κυκλοφόρησε στη Βρετανία. Σήμερα, οι συσκευασίες αυτές κυκλοφορούν από εμπόρους και επώνυμες εταιρείες σε 39 χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Κίνα, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, οι χώρες της Νοτίου Αμερικής και χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η Euromonitor εκ μέρους της Tetra Pak σε δείγμα 6.600 καταναλωτών από 10 χώρες, το 50% περίπου των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά ενός προϊόντος αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει την αγοραστική συμπεριφορά τους. Ενώ το αντίστοιχο ποσοστό δήλωσε ότι βρίσκει τα λογότυπα επάνω στις συσκευασίες ιδιαίτερα χρήσιμα για την κατανόηση του αντίκτυπου των συσκευασιών των ροφημάτων στο περιβάλλον.

«Τυπώνοντας την πιστοποίηση κατά FSC στις συσκευασίες της, η Tetra Pak συμβάλλει στην αφύπνιση της κοινής γνώμης για το σπουδαίο ρόλο που παίζει η υπεύθυνη διαχείριση των δασών στη διασφάλιση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευημερίας ενός από τους πλουσιότερους φυσικούς πόρους της Γης», δήλωσε η διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του FSC, Marcelle Peuckert.

Οι συσκευασίες της Tetra Pak έχουν άριστες περιβαλλοντικές επιδόσεις: Κοντά στο 75% των πρώτων υλών τους προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ οι χρησιμοποιημένες χάρτινες συσκευασίες είναι ανακυκλώσιμες. Επιπλέον, το σχήμα των συσκευασιών, η σύνθεση των υλικών και το μικρό τους βάρος, καθώς και τα αποδοτικά συστήματα μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής τους εξασφαλίζουν χαμηλότερες συνολικές εκπομπές CO2 σε σχέση με άλλες εναλλακτικές λύσεις συσκευασιών.