Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών υιοθέτησης της Πρότασης Οδηγίας για την ποιότητα του πόσιμου νερού, υποστήριξε η Ελλάδα στη σημερινή σχετική συζήτηση στο συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος, στις Βρυξέλλες. Επανέλαβε ωστόσο, ότι είναι απαραίτητο να γίνει ρητή αναφορά στο κείμενο της νέας Οδηγίας, στην ανάγκη για καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε ασφαλές και προσιτό, πόσιμο νερό για όλους, κατοχυρώνοντας θεσμικά ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Επισημάνθηκε ότι η ισότιμη πρόσβαση σε καθαρό και οικονομικά προσιτό νερό είναι αυτονόητη υποχρέωση και θεμελιώδες δικαίωμα όλων των πολιτών. Προβλέπεται και περιλαμβάνεται στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ και πρέπει να αποτελεί κεντρική πολιτική δέσμευση της Ευρώπης προς τους πολίτες – γεγονός που αποτυπώνεται και στη σχετική τροποποίηση της Οδηγίας που έχει ζητήσει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, οι υπουργοί Περιβάλλοντος ενημερώθηκαν επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση αυτή την περίοδο προωθεί συνταγματικές αλλαγές, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των πολιτών στο αγαθό του νερού ύδρευσης, μέσω και του δημόσιου χαρακτήρα των φορέων ύδρευσης.

Επίσης, έχει νομοθετηθεί ειδική ρύθμιση, ώστε στα δύο μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα να συμμετέχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο μετοχικό σχήμα των εταιρειών ύδρευσης, εξασφαλίζοντας και τον αναγκαίο κοινωνικό έλεγχο και αποκλείοντας την περίπτωση δημιουργίας ιδιωτικών μονοπωλίων στην ύδρευση.