Κάποτε στην περιοχή Αλμπέρτα του Καναδά, ελάφια έτρεχαν στην άγρια φύση και απολάμβαναν τα πυκνά δάση. Σήμερα η περιοχή είναι κρανίου τόπος, με πίσσα, άμμο και λάσπη να κυριαρχούν. Αυτό είναι το τίμημα του ανελέητου κυνηγητού 173 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου…

Στο σημείο αυτό εντοπίζεται το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στον κόσμο, για κακή τύχη των δασών που βρίσκονταν εκεί.

Οι περιβαλλοντολόγοι έχουν χαρακτηρίσει την περιοχή «το πιο καταστροφικό βιομηχανικό πρότζεκτ στη Γη».
Εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου έχουν εξορυχτεί από το υπέδαφος μέσω πισσούχας άμμου, παράγοντας πέντε φορές περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου σε σχέση με την κανονική εξόρυξη.

Πάνω από το δάσος Boreal- κάποτε «σπίτι» για αρκούδες γκρίζλι, βίσωνες, ελάφια και τάρανδους- η περιοχή εξαφανίζεται με ρυθμό που ακολουθεί αυτόν της καταστροφής του Αμαζονίου.

Ο φωτογράφος Ashley Cooper είπε πως είχε ακούσει πολλά για την περιοχή και αυτή τη μέθοδο εξόρυξης με πισσούχες άμμους αλλά τίποτα δεν τον είχε προετοιμάσει για αυτό που πραγματικά θα έβλεπε.

«Η κλίμακα της καταστροφής είναι πέρα από κάθε αντίληψη. Το έδαφος με την πίσσα εκτείνεται για χιλιόμετρα εκεί που κάποτε υπήρχε δάσος», λέει. «Το δάσος εξαφανίστηκε, δεν μπορείς να το δεις μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σου. Στον ‘κρανίου τόπο’ ξεχωρίζουν οι ταμιευτήρες σαν λίμνες, που αποτελούν τοξικές θανάσιμες παγίδες για την άγρια ζωή».

Η πισσούχα άμμος καλύπτει 141.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Αλμπέρτα. Το 20% αυτής της έκτασης διαθέτει ποσότητα 174 δισεκατομμυρίων βαρελιών κοντά στην επιφάνεια, που μπορούν να εξορυχθούν.

Αυτό γίνεται με την καταστροφή των δασών και του φυτανθρακικού εδάφους από κάτω τους. Στη συνέχεια ζεστό νερό περνά μέσα από την άμμο ώστε να λιώσει και να ξεχωρίσει η πίσσα από την άμμο και τον άργιλο.

Χρειάζονται τέσσερα βαρέλια νερό για να βγει ένα βαρέλι πετρελαίου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιοι ταμιευτήρες με βρώμικο νερό.

«Οι πισσούχες άμμοι θα έπρεπε να χαρακτηριστούν πράξη οικο-κτονίας και να απαγορευτούν δια νόμου. Πρόκειται για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», τονίζει η δικηγόρος και περιβαλλοντολόγος Polly Higgins.

Άλλοι ωστόσο επιχειρηματολογούν υπέρ της πισσούχας άμμου, καθώς δημιουργεί θέσεις εργασίας και φέρνοντας πλούτο στην απομακρυσμένη περιοχή της Αλμπέρτα.

Ωστόσο οι γιατροί στις περιοχές κοντά στο σημείο αυτό ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην υγεία. Στο κοντινό Fort Chip με πληθυσμό 1.200 ατόμων διαγνώστηκαν έξι με καρκίνο στη χοληδόχο κύστη. Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια μορφή καρκίνου που κανονικά εντοπίζεται σε έναν στους 100.000 ανθρώπους.

Δείτε τις φωτογραφίες