Καταστρέφει τους φοίνικες που βρίσκονται στα νότια της Κρήτης το κόκκινο σκαθάρι.

Όπως λένε ειδικοί, αυτό, απειλεί να… αφανίσει το φοίνικα του Θεόφραστου που ενδημεί στο νησί καθώς στο πέρασμά του αφήνει πίσω του μόνο κουφάρια δέντρων.

Σε περιοχές όπως η Πρέβελη, το Μάρτσαλο, ακόμα και ο Αφραθιάς στο Τυμπάκι, υπάρχουν αρκετά μεγάλες συστοιχίες φοινίκων που απειλούνται από αυτό.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το κόκκινο σκαθάρι μπορεί να αντέξει είτε μέσα στο δέντρο είτε ακόμη και σε πετρώματα γύρω από αυτό και τρέφεται από τη σάρκα του φοίνικα. Οι γεωπόνοι τονίζουν δε ότι δεν εξοντώνεται εύκολα καθώς είναι πολύ δύσκολο να το προλάβεις.

Στο δήμο Γόρτυνας όλοι οι φοίνικες που βρίσκονται σε σπίτια και ξενοδοχεία έχουν καταστραφεί. Γι’ αυτό οι γεωπόνοι συστήνουν σε όσους έχουν φοίνικες στους κήπους τους (και όχι μόνο) να παρακολουθούν το φύλλωμά τους, αν υπάρχουν φαγώματα, αν η βλάστησή του είναι πράσινη και τρυφερή.

Τα δέντρα που βρίσκονται στη Μεσαρά, επειδή τα πιάνουν οι βοριάδες, πρέπει να εξετάζονται στη νότια πλευρά τους διότι εκεί φωλιάζει το έντομο.

Όταν εντοπιστούν άρρωστα τμήματα στους φοίνικες, πρέπει να κόβονται προσεκτικά, να καίγονται ή να θάβονται. Στη συνέχεια, θα πρέπει να φωνάζετε έναν γεωπόνο που δίνει ένα συνδυασμό σκευασμάτων για να εξολοθρεύσει το κόκκινο σκαθάρι.